Hoe ver weg zijn de wolken aan de horizon?

Miguel Voigt keek tijdens een roeiwedstrijd naar de blauwe hemel en zag er witte wolken voorbij drijven. „Hoe ver zijn de wolken die ik aan de horizon zie?” vraagt hij.

Miguel stuurde zijn vraag op maandag 11 mei, de roeiwedstrijd was de dag ervoor, meldt de e-mail. „Dat was een fraaie, zonnige Moederdag”, zegt meteoroloog Reinier van den Berg van Meteo Consult. Hij heeft het nagezocht. „Aan het einde van de dag ontwikkelden zich wel wat grotere wolkenpartijen.”

De stapelwolken die Miguel moet hebben gezien, begonnen aan de onderkant op 800 tot 1.000 meter hoogte, schat Van den Berg. Wolken zijn verzamelingen waterdruppeltjes en ijskristallen. Omdat het een redelijk heldere dag was (niet kraakhelder), waren de wolken die boven de horizon hingen ongeveer tussen de 30 en 50 kilometer ver weg.

De onweerswolken die Miguel naar verwachting vanmiddag zal zien, zijn op veel grotere afstand zichtbaar. Onweerswolken beginnen meestal wat hoger, op zo’n 1.500 meter. Hun top kan wel 10 tot 15 kilometer hoog zitten. Van den Berg: „Als je bij zonsondergang bij Lelystad op het IJsselmeer zit, kun je als het helder is een onweersbui bij Vlissingen op de horizon zien hangen. Dat is wel honderd kilometer.” 

Stratus, een soort laaghangende bewolking, is meestal niet verder dan 5 kilometer verderop te zien, zegt Van den Berg. Dat komt ook doordat er bij stratus vaak veel vocht in de lucht zit, wat het zicht belemmert. Soms zie je helemaal niks, dan hangt de wolk tot op de grond: mist.

Florian Capelle, piloot bij Transavia, weet desgevraagd te melden dat stapelwolken zijn favoriete wolken zijn. Zoiets als het weer op 10 mei, maar dan meer. „Je vliegt erlangs, erdoor, eroverheen. Dat is heel leuk. Bij zulk weer heb je het mooiste uitzicht.”

Carola Houtekamer

Meteo Consult geeft workshops ‘Wolken herkennen’. Kijk voor meer informatie op weer.nl

    • Carola Houtekamer