Groen

Achter mijn beeldscherm bevindt zich de wereld. En de wereld is groen. Drie kastanjebomen net voorbij de bloei. Een halfvolle fles Spa Marie-Henriette in de vensterbank. Een doos tissues. Het startknopje van de printer.

Groen, denk ik. Verder denk ik niks. Behalve dan dat ik hier niet wil zitten, vóór mijn beeldscherm, terwijl me niets te binnen schiet wat de moeite waard lijkt om op te schrijven. Behalve dus het woord groen. Ik wil naar buiten.

Dit weekeinde was ik in Noord-Frankrijk. Daar was ook alles groen. Van het weitje waarin M.’s ezel stond en de eindeloze velden eromheen (grasgroen), tot de trampoline waarop onze kinderen een gat in de blauwe lucht sprongen (hardgroen), de uitgebeten verf op sommige van de houten hoeves in de omgeving (mintgroen), de peer in de fles eau de vie (geelgroen), en de salade die we aten toen het al bijna te donker was om te zien hoe mooi het doperwtengroen afstak bij het lente-uitjesgroen, het courgettegroen, het aspergegroen, het muntgroen en het koriandergroen.

Ik geef het op. Je krijgt het recept van me, en dan ga ik naar buiten. Een stukje fietsen in de wijde groene wereld. We houden het lekker makkelijk deze week. En lekker groen.

Voor 4 - 6 personen:

1 kilo verse doperwten

1 bos groene asperges

3 kleine courgettes

1 bos lente-ui

een handje muntblaadjes

een handje korianderblad

sap van 1 - 2 citroenen

een gulle scheut groene olijfolie

Breng een pan water aan de kook. Dop de erwtjes. (Stop er eens een paar in je mond, zo uit de peul, en proef hoe zoet ze zijn.) Voeg een snuf zout toe aan het water en doe de doperwten erbij. Kook de erwtjes een paar minuten, tot ze net beetgaar zijn. Schep met een schuimspaan uit de pan en spoel ze onmiddellijk af onder de koude kraan.

Snijd of breek het stugge onderste deel van de aspergestengels. Kook de asperges in hetzelfde water als de doperwten in een minuut of 4 à 5 beetgaar. Spoel ook de asperges direct koud. Snijd elke asperge schuin in drie of vier stukken. Verhit een grillpan. Snijd de courgettes in dunne plakken. Snijd de worteltjes van de lente-ui en snijd de lelijke delen weg. Hussel de lente-ui en courgette in een kom met een eetlepel olijfolie.

Gril de lente-uitjes en courgetteplakken tot ze aan beide kanten een mooi grillpatroon hebben en net gaar zijn. Laat afkoelen en snijd in behapbare stukjes. Snijd de munt en koriander fijn. Hussel de doperwten, asperges, courgette, lente-ui, munt en koriander in een kom. Maak de salade naar smaak aan met citroensap, olijfolie, zout en vergemalen zwarte peper. (Lekker bij gegrilde lamskoteletjes, of met een stuk geitenkaas en brood als vegamaaltijd).

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over groen koken op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een pan bagnat.

    • Janneke Vreugdenhil