Gouden Palm voor meester van shock

Model and socialite Peaches Geldof arrives for the screening of the film "The Imaginarium of Doctor Parnassus" out of competition at the 62nd Cannes Film Festival May 22, 2009. Twenty films compete for the prestigious Palme d'Or which will be awarded on May 24. REUTERS/Christian Hartmann (FRANCE ENTERTAINMENT IMAGES OF THE DAY)
Model and socialite Peaches Geldof arrives for the screening of the film "The Imaginarium of Doctor Parnassus" out of competition at the 62nd Cannes Film Festival May 22, 2009. Twenty films compete for the prestigious Palme d'Or which will be awarded on May 24. REUTERS/Christian Hartmann (FRANCE ENTERTAINMENT IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Das Weisse Band van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke heeft gisteravond in Cannes de Gouden Palm voor beste film gewonnen. Beste acteur is de Duitser Christoph Waltz, die als zijige SS’er Hans Landa elke scène steelt in Tarantino’s Inglourious Basterds. Charlotte Gainsbourg werd gekozen tot beste actrice voor haar rol van hysterisch rouwende vrouw in Lars von Triers Antichrist.

Hoewel het bijna beledigend is voor de 67-jarige shockmeester Haneke, gold Das Weisse Band bij deze ruige 62ste editie van het filmfestival van Cannes bijna als een veilige keus. De misantroop gaf na afloop met enige moeite toe dat hij er blij mee was. „Mijn vrouw stelt me soms een heel vrouwelijke vraag: ben je gelukkig? Dat is moeilijk te zeggen, want geluk is zeldzaam, maar dit is een moment dat ik gelukkig ben, denk ik.”

Geluk is niet weggelegd voor de miserabele karakters van zijn in haarscherp zwart-wit gefilmde Das Weisse Band, dat zich afspeelt in een protestants dorp anno 1913. De notabelen – dokter, dominee, baron – dwingen een verkrampte burgerorde af. De jeugd – straks in de loopgraven, nazi’s van de toekomst – zet daar alvast de eigen orde tegenover.

De Grand Prix, de informele tweede prijs, ging naar Un Prophète, een gevangenisdrama van Jacques Audiard over de 19-jarige Malik die opklimt in de gevangenishiërarchie. De juryprijs, ofwel derde prijs, wordt gedeeld door Fish Tank en Thirst. Fish Tank is een Brits sociaal drama van het talent Andrea Arnold over een 15-jarig meisje uit een woonkazerne dat zich aangetrokken voelt tot de vriend van haar hard feestende moeder. In Thirst, een uitzinnige, ongedisciplineerde film van de Koreaan Park Chan-Wook, bevrijdt een door schuld geplaagde vampierpriester een assepoester van haar vervelende gezin.

Het beste scenario was voor de Chinese film Spring Fever van Lou Ye. De 86-jarige Franse veteraan Alain Resnais, dit jaar in competitie met Les Herbes Folles, kreeg een bijzondere oeuvreprijs. De grootste verrassing was de Gouden Palm voor regie voor de Filippino Brillante Mendoza voor Kinatay (slachtpartij).

    • Coen van Zwol