Formule 1: Button wint ook Grote Prijs Monaco

Formule 1-coureur Jenson Button heeft gisteren de vijfde overwinning van het seizoen behaald. De Britse coureur van Brawn GP leidde in Monaco van start tot finish en verstevigde door de zege zijn koppositie in de WK-stand. De andere Brawn-coureur, de Braziliaan Rubens Barrichello, eindigde op de tweede plaats.

Button heeft in de WK-stand inmiddels een grote voorsprong. De Brit staat op 51 punten, zijn naaste belager Barrichello op 34 punten. De Duitser Sebastian Vettel staat derde op 23 punten.

De race in Monaco was weinig opwindend. Al direct na de start reden de auto’s van Brawn GP vooraan en de twee coureurs moesten alleen tijdens de pitstops even hun kopposities uit handen geven. De voorsprong van Button op zijn teamgenoot Barrichello was in de slotfase van de race zo groot dat hij niet meer tot het uiterste hoefde te gaan. „Jenson is in supervorm”, erkende Barrichello. „Hij maakte geen enkele fout.”

Het was voor Button zijn derde grand-prixoverwinning op rij. De laatste coureur die dat presteerde was Michael Schumacher in 2006. „Om hier in Monaco te winnen is fantastisch”, reageerde Button. „Dit was een uitzonderlijk weekeinde voor Brawn GP, voor mij en voor Rubens.”

In Monaco ging ook veel aandacht uit naar de herrijzenis van Ferrari. De Italiaanse renstal werd in de eerste races zoekgereden door de concurrentie, maar eindigde gisteren met twee auto’s in de topvier. Raikkonen werd derde, zijn teamgenoot Felipe Massa eindigde als vierde. „We zijn op de weg terug”, zei Raikkonen. „Dat waren we al, maar nu zie je dat ook in de resultaten.”

De prestaties van wereldkampioen Lewis Hamilton blijven tegenvallen. De Brit maakte zaterdag tijdens de kwalificaties een foutje en werd daardoor zestiende. Een dag later in de race ging het niet veel beter. De kopman van McLaren-Mercedes had nooit de benodigde snelheid en werd op een gegeven moment door Button op een ronde achterstand gezet. Hamilton werd twaalfde en kan na zes Grote Prijzen al een kruis door titelprolongatie zetten.

Er lijkt een compromis in de maak voor het slepende conflict rond de voorgenomen budgetlimiet van 45 miljoen euro in de Formule 1. Na een crisisberaad met de Formule 1-teams liet Max Mosley, de voorzitter van de autosportfederatie FIA, doorschemeren dat de grens mogelijk gefaseerd wordt ingevoerd. „Er kan mogelijk volgend jaar een hogere limiet worden ingesteld, waarna we in 2011 de limiet van 45 miljoen euro invoeren”, aldus Mosley. (ANP)