Explosie nu zwaarder dan die in 2006

Ondanks internationale waarschuwingen heeft Noord-Korea vannacht opnieuw een atoomproef gehouden. Een nieuwe stap in het nucleaire conflict.

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak zat vandaag de Nationale Veiligheidsraad voor, die in spoedzitting bijeenkwam na de Noord-Koreaanse atoomtest. (Foto AFP) South Korean President Lee Myung-bak (C) participates in the National Security Council at the presidential Blue House in Seoul May 25, 2009. The meeting was convened as both South Korea and Japan announced the formation of government crisis teams following North Korea's second and more powerful nuclear test on 25 May 2009, defying international pressure to rein in its nuclear programmes after years of six-nation disarmament talks. AFP PHOTO/HO/BLUE HOUSE RESTRICTED TO EDITORIAL USE
De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak zat vandaag de Nationale Veiligheidsraad voor, die in spoedzitting bijeenkwam na de Noord-Koreaanse atoomtest. (Foto AFP)
South Korean President Lee Myung-bak (C) participates in the National Security Council at the presidential Blue House in Seoul May 25, 2009. The meeting was convened as both South Korea and Japan announced the formation of government crisis teams following North Korea's second and more powerful nuclear test on 25 May 2009, defying international pressure to rein in its nuclear programmes after years of six-nation disarmament talks. AFP PHOTO/HO/BLUE HOUSE RESTRICTED TO EDITORIAL USE
AFP

De kracht van de atoomproef die Noord Korea vannacht om vijf voor drie Nederlandse zomertijd hield wordt door de Amerikaanse geologische dienst USGS geschat op 4,7 op de schaal van Richter. De eerdere proef van Noord Korea in oktober 2006 kwam niet verder dan 4,2. Omdat de schaal van Richter, net als de decibel-schaal, ‘logaritmisch’ is betekent dat dat de recente explosie aanzienlijk krachtiger was dan die van 2006.

Toch is hij volgens de eerste schattingen nog niet gelijk te stellen aan die van de bom op Hiroshima (1945) waarvan de explosieve kracht meestal wordt gelijk gesteld aan die van 12 tot 15 kiloton TNT.

Achteraf is aan de explosie van 2006 een kracht toegeschreven van nog niet één kiloton TNT, reden om aan te nemen dat de proef eigenlijk mislukt was en een nieuwe niet uit kon blijven.

Op grond van het feit dat de nieuwe explosie in hetzelfde berggebied in het noordoosten van Noord Korea plaats vond als in 2006 schatten sommige seismologen vanochtend de kracht losjes op 4 à 5 kiloton TNT. Nauwkeuriger berekeningen ontbreken nog.

Het Nederlandse KNMI heeft de test niet kunnen detecteren, maar andere Europese seismologische diensten, zoals de Noorse, die meerdere seismografen in zogenoemde array's combineren, konden dat wel.

In ieder geval is de kracht groot genoeg om er zeker van te zijn dat een kernbom is geëxplodeerd. In 2006 heerste daarover enige tijd onzekerheid, een seismische schok van 4,2 Richter is desgewenst ook met gewone explosieven op te wekken. Later hebben luchtmonsters aangetoond dat wel degelijk plutonium was verspleten.

Het staat vast dat ook de laatste kernbom een plutoniumbom was, want er zijn nog geen aanwijzingen dat Noord Korea tot uraniumverrijking in staat is. Het plutonium komt uit de kleine reactor van Yongbyon die in 1979 in aanbouw ging, in 1982 door Amerikaanse satellieten werd ontdekt maar pas in 1992 door experts van het VN-atoomagentschap IAEA bezocht kon worden.

Vorig jaar mei gaf Noord Korea in een officiële verklaring op dat het 37 kilo plutonium uit de splijtstof van de reactor had kunnen winnen. Dat is voldoende voor zes à zeven atoombommen.

Experts gaan er van uit dat de Noord Koreaanse atoombommen nog te groot en zwaar zijn om ze op een raket te kunnen monteren.