Even geen crisis in Wolfsburg

De tovenaarsleerlingen van Felix Magath kregen zaterdag waar ze recht op hadden: de titel en de schaal. Wolfsburg is na de royale zege (5-1) op Werder Bremen de verrassende voetbalkampioen van Duitsland; voor het eerst in de clubgeschiedenis en twaalf jaar na de promotie naar de Bundesliga.

Coach Felix Magath, die volgend seizoen Schalke 04 traint, heeft zijn team met een even helder als doeltreffend concept laten spelen. Jong, aanvallend, gedisciplineerd en vooral voor niets en niemand bang: dat is VfL Wolfsburg ten voeten uit.

Natuurlijk, hij beschikte over geld. Wolfsburg is de ploeg van Volkswagen. Maar Magath slaagde erin om spelers als de Braziliaan Grafite en de Bosniër Dzeko boven zichzelf uit te laten stijgen. Ze scoorden dit seizoen gezamenlijk 54 doelpunten, een Duits record.

Zelden was de strijd in de Bundesliga zo spannend als de laatste weken. Niet Hertha Berlijn, dat te angstig speelde, niet het zwalkende Bayern München, en al helemaal niet de overschatte nieuwkomer en aanvankelijke succesploeg Hoffenheim werd kampioen. Het soevereine Wolfsburg zegevierde. Bayern München, de nieuwe club van trainer Louis van Gaal, plaatste zich wel net als de kampioen voor de Champions League. Voor Magath is het de derde landstitel. Hij heeft de ‘autostad’ Wolfsburg een andere, maar net zo trotse identiteit gegeven.

Magath zei dat ‘zijn’ jongens dit kampioenschap hebben verdiend. „We hebben een jong en gretig elftal. Het is misschien niet het beste van de Bundesliga, maar we hebben wel het beste gepeeld”. De 55-jarige coach wist enthousiasme en overgave in de ploeg te krijgen, die daardoor op beslissende momenten vleugels leek te hebben. Magath wordt opgevolgd door Armin Veh, de coach van VfB Stuttgart.

Iedereen wilde dit weekend delen in het succes van Wolfsburg. Christian Wulff, de premier van de deelstaat Nedersaksen, liep in de stad uitgelaten met een clubsjaal te zwaaien. Martin Winterkorn, de baas van Volkswagen, was apetrots. Volkswagen is landskampioen – geen betere reclame voor auto’s dan deze. Het voetbal glorieerde. De crisis in de autobranche was even vergeten.