een weekeinde vol voetbal

Standard Luik is gisteren Belgisch kampioen geworden. De ploeg won de tweede play-off om de nationale titel met 1-0. Belgisch international Axel Witsel maakte in de eerste helft het enige doelpunt uit een strafschop. De eerste wedstrijd was afgelopen donderdag in 1-1 geëindigd. Racing Genk won zaterdag het Belgische bekertoernooi. De ploeg versloeg in de finale in het Koning Boudewijnstadion KV Mechelen met 2-0. Marvin Ogunjimi maakte beide doelpunten.

In de laatste thuiswedstrijd van clubicoon Paolo Maldini heeft AC Milan gisteren niet van AS Roma weten te winnen. De ploeg verloor door een late vrije trap van Francesco Totti met 2-1. De 40-jarige verdediger Maldini, die nooit een andere club diende dan AC Milan, kreeg na afloop van het duel een staande ovatie van de supporters. Door de zege stelde AS Roma een startbewijs veilig voor de Europa League. AC Milan moet deze week in een onderling duel met Fiorentina uitmaken welke ploeg zich direct plaatst voor de Champions League. Trainer Carlo Ancelotti van AC Milan gaf na afloop toe dat hij is gepolst voor de functie van trainer bij het Engelse Chelsea. Lecce en Reggina degradeerden gisteren. Bologna of Torino maken deze week uit welke club als derde afzakt naar de Serie B.

Een negentienjarige supporter van het Italiaanse Vicenza is gisteren overleden nadat hij in het stadion van Parma zes meter naar beneden viel. De fan verloor zijn evenwicht toen hij over een hek leunde. Het duel tussen Parma en Vicenza werd enkele minuten onderbroken, terwijl de supporter werd afgevoerd in een ambulance. Hij bezweek in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Glasgow Rangers is gisteren op de laatste speeldag van de Schotse competitie landskampioen geworden. De koploper won door doelpunten van Kyle Lafferty, Pedro Mendes en Kris Boyd met 3-0 van Dundee United en behield de voorsprong op Celtic. De aartsrivaal van Rangers kwam zelf op eigen veld niet verder dan een gelijkspel tegen Hearts (0-0). Rangers behaalde de eerste landstitel in vier jaar en de 52ste in de clubgeschiedenis. Inverness Caledonian Thistle degradeerde uit de Premier League.

De voetballers van de Portugese derdedivisieclub Uniao Desportiva de Rio Maior zijn sinds vrijdag in hongerstaking, omdat ze al een half jaar geen salaris hebben gehad. „We gaan er voorlopig mee door, want we hebben nog steeds niets gehoord”, zei aanvoerder Bruno Militao. „De ploeg is toegewijd en eensgezind, zoals het altijd is geweest.” De voetballers brachten de nacht vrijdag door in tenten op het trainingscomplex van de club. Ze hebben de Portugese voetbalbond en de regering gevraagd om te bemiddelen in de zaak. De club heeft veertigduizend euro nodig om de spelers te betalen.

Louis van Gaal is door zijn collega’s in het Nederlandse betaalde voetbal uitgeroepen tot beste trainer-coach van het afgelopen seizoen. De naar Bayern München vertrokken oefenmeester van landskampioen AZ versloeg in de jaarlijkse uitverkiezing Mario Been (NEC) en Steve McClaren (FC Twente). Van Gaal is de opvolger van Fred Rutten, die vorig jaar de onderscheiding kreeg voor een succesvol seizoen met FC Twente. Van Gaal werd ook in 2007 door collega’s verkozen tot beste trainer-coach.

Foppe de Haan (65) kreeg bij het zevende trainerscongres in Tilburg de oeuvreprijs van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV). De Fries, oud-trainer van SC Heerenveen en voormalig bondscoach van Jong Oranje, werd geëerd voor zijn grote verdiensten en zijn specifieke inbreng in het Nederlandse betaalde voetbal. De Haan is de vierde winnaar van de oeuvreprijs. Eerder kregen Kees Rijvers, Piet de Visser en Wiel Coerver de onderscheiding.

FC Kopenhagen heeft gisteren in Denemarken de ‘dubbel’ behaald. De ploeg, die eerder de bekerfinale won, werd landskampioen door een 1-0 overwinning op Esbjerg FB. De Braziliaan Cesar Santin scoorde vlak voor rust uit een strafschop. Door de zege kwam FC Kopenhagen op 73 punten. Met nog een wedstrijd op het programma kan de ploeg niet meer worden ingehaald door concurrent Bröndby IF (68 punten).