Econoom Jan Pen is niet dood, hij leeft

„Ik ben niet dood. Ik ben springlevend.”

Die woorden komen eruit, nog voordat emeritus-hoogleraar economie Jan Pen een vraag gesteld is. „Het is een ellendige verwarring”, zegt hij, duidend op het overlijden van een naamgenoot.

Op basis van een advertentie die afgelopen zaterdag verscheen in NRC Handelsblad en Het Parool, verscheen in de loop van het weekeinde een bericht op teletekst en de website van de NOS. „Die fout hebben we nog recht kunnen zetten”, vertelt zoon Jurjen Pen, een bekende Amsterdamse strafrechtadvocaat. Maar hij kon niet meer voorkomen dat vandaag in de Volkskrant een necrologie verscheen onder de kop ‘De Wim Kan onder de economen’.

Over die kwalificatie wil de econoom Jan Pen niets kwijt. „Ik heb vanochtend al 27 keer hetzelfde verhaal verteld. Ik heb het met stijgende verbazing zitten lezen. Maar wat ik ervan vind doet niet ter zake”, zegt hij door de telefoon. „Ik woon nog altijd in mijn eigen huis en speel nog op mijn keyboard. En verder is het een ellendige verwarring.”

Met de vroegtijdige aankondiging van zijn dood, staat Jan Pen in een opmerkelijk rijtje namen. De Zweedse ondernemer Alfred Nobel, bijvoorbeeld. Maar ook de Amerikaanse schrijver Mark Twain en, recenter, Steve Jobs, de baas van het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple en Annie Brouwer-Korf, ex-burgemeester van Utrecht. Voor Alfred Nobel, die rijk werd van de productie van springstoffen, was zijn te vroeg gepubliceerde necrologie, waarin hij werd beschreven als „handelaar in de dood”, aanleiding voor het instellen van de Nobelprijs, om zijn imago op te krikken.

    • Jan Meeus