Duits voetbal: eerste landstitel VfL Wolfsburg

VfL Wolfsburg is zaterdag voor de eerste keer in de clubgeschiedenis kampioen van Duitsland geworden. De ploeg van de vertrekkende trainer Felix Magath won in de eigen Volkswagen Arena met 5-1 van verliezend UEFA-Cupfinalist Werder Bremen en behield de voorsprong van twee punten op Bayern München.

Wolfsburg besliste de wedstrijd al voor rust, met doelpunten van middenvelder Zvjezdan Misimovic en aanvaller Grafite. Verdediger Sebastian Prödl van Werder Bremen schoot in eigen doel. In de tweede helft redde middenvelder Diego de eer voor Werder Bremen, waarna Grafite en zijn aanvalspartner Edin Dzeko scoorden voor Wolfsburg.

„Dit is een droom, waanzinnig”, stamelde Dzeko na afloop. „Kampioen van Duitsland. Ik had niet gedacht dat ik dat na twee jaar al zou bereiken.” Grafite en Dzeko maakten dit seizoen gezamenlijk 54 doelpunten, een record in de Bundesliga. De Braziliaan en de Bosniër scoorden een keer meer dan het vermaarde tweetal Gerd Müller en Uli Hoeness in de jaren zeventig voor Bayern. Grafite werd met 28 doelpunten topscorer van de Bundesliga.

Voor Magath was het de derde landstitel, na eerdere kampioenschappen met Bayern. „Het is heel moeilijk om Wolfsburg op dit moment te verlaten”, zei de trainer die naar Schalke 04 vertrekt en wordt opgevolgd door Armin Veh. „Dit is een droom, ik had nooit gedacht dat we kans hadden de titel te winnen. De jongens verdienen dit kampioenschap. We hebben een jonge en hongerige groep samengesteld, met fantastische talenten. Ik denk dat Wolfsburg ook in de toekomst om de titel kan spelen.”

De voetballers van Wolfsburg werden na afloop door hoogwaardigheidsbekleders van het stadion naar het stadhuis gebracht. Zo zat Grafite in de auto bij Ferdinand Piëch, voorzitter van de raad van toezicht van hoofdsponsor Volkswagen en liet doelman Diego Benaglio zich rijden door Christian Wulff, minister-president van de deelstaat Nedersaksen. Tijdens de rit werden de spelers toegejuicht door zo’n 100.000 supporters. De Braziliaanse aanvoerder Josué toonde hun later op het podium de kampioensschaal.

Bayern München, de nieuwe club van trainer Louis van Gaal, werd door een overwinning op nummer drie VfB Stuttgart (2-1) tweede in de Bundesliga en plaatste zich rechtstreeks voor de Champions League. HSV van trainer Martin Jol behaalde op de laatste speeldag een ticket voor de Europa League. De ploeg uit Hamburg won van Eintracht Frankfurt (3-2) en zag concurrent Borussia Dortmund punten verspelen tegen tegen Borussia Mönchengladbach (1-1). Arminia Bielefeld speelde gelijk tegen Hannover 96 (2-2) en degradeerde naar de tweede Bundesliga. (ANP)