Dat ging wel heel makkelijk: 6-1 en 6-1

Tennistalent Arantxa Rus bereikt de tweede ronde van Roland Garros.

De linkshandige speelster is in Parijs de hoop van het Nederlandse tennis.

Arantxa Rus tijdens haar partij tegen Olivia Sanchez in de eerste ronde van Roland Garros. Haar beste partij, vond ze zelf. Foto AFP Dutch player Aranxta Rus hits a return to French player Olivia Sanchez during their French Open tennis first round match on May 24, 2009 at Roland Garros stadium in Paris. The event, the second Grand Slam tournament of 2009, runs from May 24 to June 7, 2009. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
Arantxa Rus tijdens haar partij tegen Olivia Sanchez in de eerste ronde van Roland Garros. Haar beste partij, vond ze zelf. Foto AFP Dutch player Aranxta Rus hits a return to French player Olivia Sanchez during their French Open tennis first round match on May 24, 2009 at Roland Garros stadium in Paris. The event, the second Grand Slam tournament of 2009, runs from May 24 to June 7, 2009. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE AFP

Vele internationale tennistoppers zouden jaloers zijn op het begeleidingsteam dat Arantxa Rus op Roland Garros bij zich heeft. Onder het toeziend oog van bondscoach van Jong Oranje Hugo Ekker, IMG-manager Olivier van Lindonk en mediatrainer Marcella Mesker plaatste de achttienjarige nummer één van Nederland zich gisteren op court 2 voor de tweede ronde van de Open Franse tenniskampioenschappen. Ze veegde haar 26-jarige tegenstandster Olivia Sanchez uit Frankrijk met 6-1 en 6-1 van de baan.

„Ik wist dat ik kon winnen, maar ik had niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan. Mijn ouders zijn blij met deze zege, maar ze lopen nu niet de polonaise. Dat hoeft van mij ook niet. Zelf ben ik na de wedstrijd wat gaan rekken en fietsen. Eigenlijk doe ik hetzelfde als op een andere dag”, zei de nuchtere tennisster die woensdag de Kazachstaanse Jaroslava Sjvedova in de tweede ronde treft.

Rus, de nummer 142 van de wereldranglijst, is in Parijs het boegbeeld van het Nederlandse tennis. Bij gebrek aan beter, dat wel. De voormalige nummer één van de junioren begon vorige week samen met Thiemo de Bakker, Michel Koning, Jesse Huta Galung en Michaëlla Krajicek aan het kwalificatietoernooi van Ronald Garros. Rus haalde als enige Nederlandse prof het hoofdtoernooi.

Rus probeerde in de aanloop naar haar debuut op een grandslamtoernooi haar gedachten af te leiden door met haar ouders in Parijs te winkelen. Naarmate het duel in de eerste ronde dichterbij kwam, liep de spanning langzaam op. Rus moest in de kleedkamer uren wachten op het einde van de partij tussen de Fransman Josselin Ouanna en de Spanjaard Marcel Granollers. „Toen ik de baan op kwam, besefte ik wel dat ik op Roland Garros stond. Als meisje van dertien of veertien kwam ik hier als bezoeker. Ik kan me nog herinneren dat ik partijen van Rafael Nadal en Justine Henin heb gezien. Maar ik stond er toen eigenlijk niet bij stil dat ik ook op Roland Garros zou komen te spelen. Dat leek nog heel ver weg. En nu sta ik hier zelf”, vertelde de linkshandige tennisster.

Rus had aan het begin van haar partij tegen Sanchez zichtbaar last van de zenuwen. Het Nederlandse talent zocht naar haar automatismen. In de vierde game van de eerste set plaatste ze de eerste break waardoor de spanning van haar afviel.

„Vooraf had ik aangegeven dat ze vooral taai tegenstand moest bieden met lange zware ballen”, stelde coach Ekker kort na de overwinning. Rus hield zich in de loop van de partij precies aan het plan en kwam geen moment meer in de problemen. Zowel de eerste als de tweede set won ze afgetekend met 6-1 van de speelster die via een wildcard was toegelaten tot het hoofdtoernooi. Na het laatste punt verscheen een glimlach op het gezicht van Rus. Ekker: „Daaraan kon ik zien dat deze zege toch wel speciaal voor haar is.”

Rus gold de afgelopen jaren als de grote belofte van het Nederlandse tennis. Vorig jaar trad ze als nummer één van de junioren in de voetsporen van Michaëlla Krajicek. In 2008 speelde ze nog als junior op baan 2 van Roland Garros. „Ik dacht destijds dat Rus misschien een jaar later wel als prof in het hoofdtoernooi zou komen en daar een ronde zou kunnen winnen. Het is mooi om te zien dat dat nu is uitgekomen”, stelde Ekker gisteren.

De bondscoach van Jong Oranje maakte van nabij mee hoe de mentaal sterke Rus de overstap van de junioren naar de profs maakte. In september vorig jaar maakte ze in het Chinese Guangzhou haar doorbraak in het WTA-circuit. Ze bereikte ten koste van Yanina Wickmayer en Gisela Dulko de kwartfinales. De overwinning op Dulko beschouwt Rus nog altijd als haar beste partij tot dusver.

Rus behaalde gisteren de belangrijkste overwinning in haar nog prille loopbaan. „Een eerste zege op een grandslamtoernooi is altijd belangrijk voor een tennisser”, legde Ekker uit. „Je gaat dan toch door een bepaalde barrière heen. Maar ik heb niet het gevoel dat Rus zich heel druk maakte om de ambiance. Ze is erg nuchter, een grote kwaliteit van haar. Ze leeft in het nu. Daarnaast heeft ze een aantrekkelijke speelstijl. Het heeft me eigenlijk niet verbaasd dat ze nu al in de tweede ronde van Roland Garros staat.”

Het ‘team Rus’ keek met een voldaan gevoel terug op de eerste dag van het toernooi van Parijs. Coach Ekker en manager Van Lindonk prezen hun pupil voor haar optreden op de baan. Mediatrainer Mesker complimenteerde Rus een uurtje later met haar eerste grote persconferentie.

    • Koen Greven