Communist gekozen tot president Nepal

Dhaka. Het parlement van Nepal heeft zaterdag Madhav Kumar Nepal, de leider van de Communistische Partij van Nepal, tot premier gekozen. Er waren geen tegenkandidaten. De 56-jarige Nepal geniet de steun van 22 partijen en 350 leden in het 601 leden tellende parlement. Hij beschikt daarmee over een ruime meerderheid. Nepal speelt al ruim tien jaar een belangrijke rol in de Nepalese politiek. Zo was hij in 2005 een van de sleutelfiguren in de protesten tegen toenmalig koning Gyanendra en bij het herstel van de democratie een jaar later. De stemming in het parlement was nodig geworden door het aftreden van premier Pushpa Kamal Dahal, voorheen Prachanda, de leider van de maoïsten. Dahal trad af omdat de president weigerde de legerleider te ontslaan. De legerchef wilde geen voormalige maoïstische rebellen in het leger opnemen. De maoïsten gaven hun tien jaar durende gewapende opstand in 2006 op.