boekberichten

Archieven van Cormac McCarthy opengesteld

Van de Texas State University zijn de archieven van de Amerikaanse schrijver en Pulitzerwinnaar Cormac McCarthy opengesteld voor onderzoekers, zo meldt The Guardian. McCarthy (76), een van de belangrijkste Amerikaanse levende schrijvers, verkocht zijn archief vorig jaar na jarenlange onderhandelingen aan de universiteit in San Marcos. Van de notoire eenzaat en teruggetrokken schrijver van All the Pretty Horses en The Road verwierf de instelling een berg documentatie, manuscripten, screenplays, proeven en allerlei parafernalia. De collectie van 98 dozen werd ondergebracht in de Southwestern Writers Collection van de Texas State University. Opmerkelijk is dat ook versies van de onafgewerkte roman The Passenger al in het archief zitten. De toegang tot deze documenten is strikt gelimiteerd, tot het boek wordt gepubliceerd. Andere opvallende papieren zijn het script van No Country for Old Men, wat hij later tot de gelijknamige roman zou bewerken, het toneelstuk The Stonemason, researchmateriaal bij de roman All the Pretty Horses en de briefwisseling met een dokter die gebruikt werd in The Crossing. McCarthy, die zich eerder in academische en wetenschappelijke dan in literaire kringen beweegt, werkt momenteel aan drie romans tegelijk. In 1992 vertelde hij in een zeldzaam interview met de New York Times dat hij het manuscript van zijn debuut The Orchard Keeper toevallig naar Random House had opgestuurd „omdat dat de enige uitgeverij was waar hij al van had gehoord”.

Frank McCourt ernstig ziek

De Iers-Amerikaanse auteur Frank McCourt (79) is ernstig ziek. Hij vecht tegen kanker, aldus de Britse krant The Guardian. McCourt, schrijver van het met de Pulitzerprize bekroonde Angela’s Ashes, lijdt aan een vorm van huidkanker en onderging een behandeling in het ziekenhuis. Nu is hij thuis aan het herstellen, al krijgt hij wel nog chemotherapie. „Mijn broer heeft erger overleefd dan dit”, liet zijn broer Malachy McCourt nog weten, die zei dat zijn gezondheidstoestand ‘vrij goed’ was. Angela’s Ashes handelt over McCourts armoedige jeugd in New York en Ierland. In 1999 kwam de succesvolle verfilming uit, door Alan Parker, met Emily Watson in de titelrol. Verder schreef McCourt ook ’Tis, in Nederlandse vertaling verschenen als De nieuwe wereld en Teacher Man, vertaald als Meester!

Toneelstuk van Ilja Leonard Pfeijffer

Het gebeurt niet vaak dat een Nederlands schrijver debuteert in een andere taal. Op donderdag 28 mei is in de Noord-Italiaanse stad Genua de première van het eerste toneelstuk dat Ilja Leonard Pfeijffer in het Italiaans heeft geschreven. Het stuk heet: AAAMAAAAATEEEMIII!!! Het gaat over van alles.

M.m.v. Dirk Leyman

Lees meer op: nrcboeken.nl of papierenman.blogspot.com