Birma haalt uit naar Thailand

De Birmese junta heeft vandaag uitgehaald naar Thailand, dat als voorzitter van het regionale overlegorgaan ASEAN kritiek had geuit op het proces tegen oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Dat proces, waarin Suu Kyi terechtstaat voor overtreding van haar huisarrest, gaat vandaag achter gesloten deuren verder.

ASEAN, het verbond van Zuidoost-Aziatische staten, is doorgaans uiterst voorzichtig om zich uit te spreken over zaken die het beschouwt als binnenlandse aangelegenheden, waaronder mensenrechtenkwesties. Vorige week zei Thailand echter „ernstig bezorgd” te zijn over het proces. „De eer en geloofwaardigheid [van de Birmese regering] staan op het spel”, verklaarde Bangkok.

Vandaag werd in Birma een verklaring van de junta vrijgegeven: „Met verdriet is opgemerkt dat [Thailand] niet in staat is gebleken de waardigheid van ASEAN, de waardigheid van Myanmar [Birma, red] en de waardigheid van Thailand te behouden.”

De Europese Unie had het Thaise commentaar juist toegejuicht. De Unie doet een beroep op onder andere China en India, die sterke handelsrelaties met Birma onderhouden, om aan te dringen op democratische hervormingen. De EU overweegt verscherping van de sancties tegen de junta.

Aung San Suu Kyi kan tot vijf jaar cel veroordeeld worden omdat een Amerikaanse man korte tijd in haar huis is verbleven. De Amerikaan, John William Yettaw, was begin deze maand het Inya-meer in Rangoon overgezwommen en had zo Suu Kyi’s huis bereikt, waar zij in bijna volledige afzondering verbleef. Zij heeft dertien van de afgelopen negentien jaar onder huisarrest gestaan. Algemeen wordt aangenomen dat de junta Yettaws actie gebruikt als een excuus om Suu Kyi niet te hoeven vrijlaten voordat er volgend jaar voor het eerst in twintig jaar weer verkiezingen zijn in Birma. Yettaw staat met Suu Kyi terecht. (AP, Reuters)