Bewind Iran blokkeert Facebook

Iran heeft zaterdag de sociale netwerksite Facebook geblokkeerd; volgens de oppositie om haar kansen in de presidentsverkiezingen tegen president Ahmadinejad te verminderen. Facebook is erg populair in Iran onder jonge stadsbewoners. Ahmadinejads drie tegenkandidaten op 12 juni, de hervormers Mousavi en Karroubi en de conservatief Rezaei, gebruikten de site om hun boodschap te verspreiden.

Toen Karroubi’s adviseur Mohammad Ali Abtahi gistermiddag het laatste verkiezingsnieuws op Facebook wilde lezen, ontdekte hij dat de site was geblokkeerd. „Ik had meer dan 3.000 vrienden”, zei ex-vice-president Abtahi in een telefonisch vraaggesprek. „Die mensen gebruikten de site voor een vrije discussie, wat helaas niet mogelijk is in onze nationale media.”

„Wij hadden 6.000 mensen op Facebook die informatie over Mousavi’s toespraken en bijeenkomsten naar al hun vrienden stuurden”, zei Saleh Behesti, een medewerker van Mousavi. Zaterdag kwamen 20.000 mensen naar een bijeenkomst van Mousavi in Teheran. „Zonder Facebook zouden we nooit in staat zijn geweest zoveel mensen bijeen te krijgen.”

Behalve sites met een seksuele invalshoek zijn ook veel internetpagina’s geblokkeerd waarop kritiek op het leiderschap te vinden is. Facebook werd kort na de start in 2004 geblokkeerd, maar drie maanden geleden opengesteld voor Iraanse internetgebruikers.