Amsterdam wil duurzaam energiebedrijf

De gemeente Amsterdam gaat samen met het bedrijfsleven en woningcorporaties een eigen duurzaam energiebedrijf oprichten. Amsterdam wil een doorbraak in de omschakeling naar groene energie.

Dat heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt. Volgens het stadsbestuur moet 30 procent van de Amsterdamse energiebehoefte in 2025 uit lokaal geproduceerde energie komen. Nu is dat ongeveer 6 procent. De CO2-uitstoot moet in hetzelfde jaar met 40 procent verminderd zijn ten opzichte van 1990.

De energie moet met de aanleg van tien miljoen vierkante meter zonnepanelen en een aantal windmolenparken worden opgewekt. De zonnepanelen worden geplaatst op daken van huizen, scholen en gemeentelijke gebouwen. Volgens milieuwethouder Marijke Vos zijn de Arena en de Stopera het eerst aan de beurt.

De strook langs de A10 in Amsterdam-Noord, het havengebied en IJburg-2 bieden volgens Vos kansrijke locaties voor windenergie. Op de hoge gebouwen van de Zuidas kunnen kleinere turbines komen. Het nieuwe energiebedrijf gaat ook een ‘slim’ elektriciteitsnet aanleggen voor groene energie. Vos wil dat Amsterdam koploper wordt in duurzame energieproductie. De gemeente gaat nu onderzoek doen naar een groen energiebedrijf, dat uiteindelijk een businessplan moet opleveren.

Voor de financiering wil de gemeente een deel van de naar schatting 800 miljoen euro gebruiken die de stad ontvangt als aandeelhouder van Nuon. De gemeenteraad moet nog wel over de verkoop van het energiebedrijf beslissen, dat naar verwachting wordt verkocht aan het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall.

Amsterdam is al jaren bezig plannen te maken voor een schonere, duurzame stad. Een aantal weken geleden moest de gemeente afzien van het plan een milieuzone in te stellen binnen de ringweg A10. Na nieuw onderzoek bleek de verwachte milieuwinst toch minder groot dan verwacht. Eerder werd de invoering van de milieuzone al uitgesteld. De gemeente zet nu volledig in op elektrisch vervoer.

De Nederlandse luchtkwaliteit is door de hoge bevolkingsconcentratie slechter dan in andere Europese landen. De in Europees verband afgesproken milieunormen worden al jaren niet gehaald.