Alleen de Zweden zijn transparanter

Europarlementariër Hans Blokland (ChristenUnie) zet net drie dozen met dossiers bij het vuilnis – hij is niet meer verkiesbaar – als hij het nieuws hoort: volgens de Britse denktank Open Europe is Blokland van alle Nederlandse Europarlementariërs de meest ‘transparante’. Hij zou zich het meest hebben ingezet om de EU democratischer en opener te maken. Blokland scoort ook hoog als alle 785 Europarlementariërs meedoen: dan staat hij op drie.

„Leuk, hoor”, zegt Blokland. Twee weken geleden was hij volgens de site VoteWatch.eu ook al de meest actieve Nederlandse Europarlementariër. In vijf jaar hield hij tweehonderd toespraken in het parlement, hij schreef veertien rapporten. Die is Blokland nu aan het opruimen. „Ze zijn ook lang niet allemaal even belangrijk”, zegt Blokland. „Soms schrijf je een paar rapporten over één onderwerp. Het zegt niks over de echte invloed die je hebt.”

De Britse denktank analyseerde onder andere hoe Europarlementariërs stemden over het openbaar maken van EU-documenten, over verspilling en misbruik van Europese subsidies, over fraude en corruptie van de Europarlementariërs zelf. In vergelijking met Europarlementariërs uit andere EU-landen scoorden alle Nederlanders goed: alleen de Zweden zijn transparanter. De Italianen en Spanjaarden eindigden onderaan.