Aandelen banken verwateren fors

Voor de Amerikaanse banken die als laatste hun door stresstests gewettigde herkapitaliseringsplannen hebben onthuld, is er één troost: ondanks hun eigen problemen is er een bank die de belangen van haar bestaande aandeelhouders nóg meer laat verwateren. GMAC en Regions Financial komen met forse aandelenemissies. De beurskoers van Regions heeft daardoor een flinke dreun gekregen, die van Fifth Third ook. Maar Citigroup blijft in de bankensector de kroon spannen als het om verwatering gaat.

Dat is een hele prestatie. Het aantal uitstaande aandelen van Regions zou wel eens kunnen verdubbelen. De bank zal wellicht 460 miljoen nieuwe aandelen uitzetten en er daar nog eens 112 miljoen aan toevoegen, door preferente aandelen om te wisselen in gewone aandelen. Volgend jaar komen daar bovendien nog 62,5 miljoen aandelen bij door verplicht converterende obligaties.

Bij GMAC lijkt de situatie zelfs nog beroerder. De specialist op het gebied van hypotheken en autoleningen vertegenwoordigt waarschijnlijk op z’n hoogst nog een derde van de boekwaarde, ofwel zo’n 7 miljard dollar. De 7,5 miljard dollar aan verplicht converterende obligaties, die het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft gekocht, zijn zodanig gestructureerd dat de staat niet meer dan 50 procent van de firma in zijn bezit zal krijgen. Maar GMAC moet nog steeds zo’n 5,6 miljard dollar extra aan gewone aandelen zien binnen te halen. Afhankelijk van de vraag hoe de structuur van die emissie eruit zal komen te zien, houden de huidige eigenaren, waaronder General Motors en hedgefonds Cerberus, wellicht slechts een derde van het bedrijf over, of minder, als analisten die denken dat het slechts 4 miljard dollar waard is, gelijk hebben.

Vergeleken daarmee deden twee andere banken die kapitaal moesten aantrekken het veel minder slecht: PNC verhoogde zijn aandelentotaal met slechts 3 procent en Wells Fargo met krap 10 procent. Door de grote vraag van beleggers zag Morgan Stanley zich genoodzaakt zijn aandelentotaal met 15 procent uit te breiden, waar 8 procent had volstaan.

Zelfs een paar zwaardere gevallen maken een florissante indruk in vergelijking met Regions en GMAC. De emissie van gewone aandelen door Fifth Third heeft de belangen van de bestaande aandeelhouders slechts tot 85 procent van het totaal verwaterd – hoewel het plan om preferente aandelen in te ruilen voor een mix van gewone aandelen en contanten dat percentage nog iets verder zal doen dalen. SunTrust en Keycorp, die de voorwaarden voor hun plannen voor de omwisseling van preferente in gewone aandelen nog niet hebben vrijgegeven, zouden tot dezelfde categorie kunnen behoren.

Maar Citigroup is een ander verhaal. De belaagde megabank had al vóór de stresstests de basis gelegd voor de uitbreiding van de kapitaalbasis. De bank zal haar aandelentotaal moeten verviervoudigen van 5,5 miljard naar 22,9 miljard stuks, door 53 miljard dollar aan preferente aandelen in gewone aandelen om te zetten. Dat is genoeg om de meeste andere banken een relatief comfortabel gevoel te bezorgen.

Toch heeft HSBC gelijk om de Volksrepubliek te paaien. De staatsbanken van China ontpoppen zich als steeds sterker wordende concurrenten. Chinese banken hebben Citigroup en Bank of America al verdrongen als ’s werelds meest waardevolle bank-merken, aldus consultancyfirma Millward Brown. ICBC is ’s werelds grootste kredietverstrekker in termen van deposito’s.

Door iets meer Chinees te worden [zie ook hieronder] bewijst HSBC zichzelf een dienst als Peking zou besluiten lokale firma’s zowel in binnen- als buitenland een expliciete voorkeursbehandeling te geven. Door de financiële crisis is dat waarschijnlijker geworden. Het stateloos zijn is tot nu toe wellicht voordelig gebleken voor HSBC, maar een iets ‘Chinezer’ voorkomen kan van nu af aan een pré zijn.

Een beursnotering in Shanghai en meer binnenlandse kredieten zouden laten zien dat HSBC het soort gast is dat er graag bij wil horen. Maar om méér te zijn dan een nichespeler in de Volksrepubliek, zal de bank misschien meer moeten doen. Dat zou kunnen betekenen dat zij haar minst Aziatische karaktertrek – een hoofdkantoor in Londen – zal moeten heroverwegen. Zo ver is het nog niet, maar het tijdstip waarop dat aan de orde is, komt wel dichterbij.

Antony Currie

    • Antony Currie