5 redenen om tv te kijken

Sympathieke pizzabaksters

1animatie

Wallace and Gromit: A close shave

BBC1, 16.00-16.30u.

Kleianimatiefilm waarin de twee figuurtjes, de uitvinder Wallace en zijn hond Gromit, die nu samen een glazenwasserbedrijf runnen, het aan de stok krijgen met de robothond van de charmante eigenaresse van de wolwinkel. Gromit belandt in de bak en Wallace’s hart wordt gebroken. Met een spectaculaire schapenreddingsactie op een motor. (Nick Park, 1995)

2film

Mystic Pizza

RTL8, 20.30-22.30u.

Een intussen twintig jaar oude, warmbloedige film waarin een toen nog jong trio actrices speelde dat later bekend of zelfs beroemd werd: Lili Taylor, Annabeth Gish en Julia Roberts. Allemaal werken ze als serveerster in een pizzeria in het plaatsje Mystic. En allemaal krijgen te maken met moeilijke keuzes in de liefde. Cliché, zou je denken, maar de sfeertekening van het stadje en het sympathieke spel van de drie maken veel, zo niet alles, goed. (Donald Petrie, 1988)

3 kostuumdrama

Tess of d‘Urbervilles

NED.2, 20.55-22.00u.

Eerste van de vierdelige Britse dramaserie over het beeldschone meisje Tess Durbeyfield. Naar de roman van Thomas Hardy. Tess wordt gespeeld door voormalig bondgirl Gemma Arterton. Met Eddie Redmayne en Ruth Jones.

4 Real life drama

Louis Theroux

Canvas, 21.20-22.10u.

Televisiemaker Louis Theroux neemt weer een kijkje in een merkwaardig milieu. Deze keer achter de tralies van de beruchte San Quentin-gevangenis in San Francisco Bay uit 1852, de oudste gevangenis van Californië.

5 Belgisch drama

Windkracht 10: Koksijde Rescue

ZDF 22.15-0.10u.

Belgische, zogenaamde ‘zeesoap’ over de reddingswerken van de kustwacht, naar aanleiding van de gelijknamige televisieserie. De Belgische lucht- en zeemacht heeft er een geweldige voorlichtingsfilm bij. Qua visuals is de film bijna een Vlaamse Top Gun, maar het verhaaltje is flinterdun. Met Kevin Janssens, Veerle Baetens. (Hans Herbots, 2005)