Verkrachters krijgen geen taakstraf meer

Daders van ernstige zeden- en geweldmisdrijven mogen nooit meer alleen taakstraffen krijgen. Het kabinet heeft ingestemd met een voorstel van minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) dat rechters verplicht bij deze misdrijven in ieder geval een gevangenisstraf op te leggen.

Als de Tweede Kamer instemt met het voorstel, wordt ook in het geval van recidive het opleggen van alleen een taakstraf beperkt. Taakstraf in combinatie met gevangenisstraf blijft wel mogelijk, net als een voorwaardelijke celstraf.

Vooruitlopend op een wijzigingen van de wet, heeft de minister het Openbaar Ministerie vorig jaar al de opdracht gegeven niet meer alleen een taakstraf te eisen voor ernstige zeden- en geweldsmisdrijven. Hij deed dat na een onderzoek waaruit bleek dat rechters geregeld taakstraffen oplegden voor bijvoorbeeld verkrachting of aanranding.

De minister wil nu vastleggen dat geen taakstraffen meer volgen op misdrijven waar een gevangenisstraf van zes jaar of meer op staat. Hetzelfde geldt voor misdrijven die een ernstige inbreuk maken op de integriteit van het slachtoffer. Op deze manier regelt Hirsch Ballin dat een verkrachter niet kan wegkomen met een werkstraf, maar dat een gedwongen tongzoen niet automatisch leidt tot een harde sanctie. Een gedwongen tongzoen kan worden afgedaan met een taakstraf, omdat hij geen ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit is.