Staatsschuld zet dollar onder druk

Zorgen over de sterk opgelopen Amerikaanse staatsschuld leidden vrijdag tot een daling van de waarde van de dollar ten opzichte van de euro. In de middag klom de Europese munteenheid even naar een stand boven de 1,40 dollar. Bij het sluiten van de beurzen donderdag was een euro nog 1,3765 dollar waard. Beleggers vrezen dat de kredietbeoordelaars de schuldsituatie van de Verenigde Staten lager zullen waarderen wegens de hoge staatsschuld van het land. Kredietbeoordelaar Standard & Poor`s waarschuwde donderdag al de Britse regering de beoordeling te zullen verlagen als er niet snel iets wordt gedaan aan de verslechterende overheidsfinanciën. Volgens S&P loopt het niveau van de schulden van Groot-Brittannië op tot 100 procent van het bruto binnenlands product. Ook de Amerikaanse staatsschuld is de afgelopen jaren fors gestegen.