Speelpakje

Ooit was het armoedig om je in je joggingbroek op straat te vertonen. De laatste decennia is het niet meer dan normaal. En dat geldt voor meer kledingstukken die ontworpen zijn om thuis of in bed te dragen. Ik denk bijvoorbeeld aan het hansop voor mannen. De Belgische ontwerper Kris van Assche presenteerde het stuk ondergoed onlangs nog op de Parijse catwalk. Hij had het uitgevoerd in een dikke, witte stof en gecombineerd met grove laarzen en een chique colbert. Er was helemaal niets slaapverwekkends aan.

De Nederlander Lucas Ossendrijver deed een paar jaar terug iets soortgelijks voor de mannenlijn van het peperdure modehuis Lanvin. Hij ontwierp bijzondere pyjama’s. De blouses/pyjamatops waren gemaakt van lichtglanzende, luxe stof en de broeken hadden het model van een boxershort. Alle kleren deinden luchtig mee op de pas van de modellen. Ze zaten als gegoten. Ossendrijver zei dat hij zijn mannenmode iets van de lome vloeibaarheid wilde meegeven die zo kenmerkend is voor slaaptenues.

Wie deze trend nog niet aandurft kan beginnen met de aanschaf van het uniseks pak dat ik op de foto draag. Het is ontworpen door de Macedoniër Marjan Pejoski: een ontwerper die bekendstaat om zijn comfortabele kleding met grappige motiefjes. Hij maakt bijvoorbeeld joggingbroeken met een reeks bananen, die samen, van veraf, een goudkleurige schakelketting vormen.

Dit groene pak heeft ook een dubbelzinnig motiefje. Van dichtbij bestaat de print uit een veelvoud aan penisvormige planten. Van een afstand is het gewoon een groen tenue. Het doet me denken aan de speelpakjes uit The Sound of Music. Het zit zo lekker dat je, net als de Von Trapp kinderen, zin krijgt een boom te beklimmen. Hoewel het zich ook uitstekend leent voor een lome zondagmiddag met een boek.

    • Aynouk Tan