selectie

None

informatief

Focus: waarom zijn dromen geen bedrog? Over werking, functie en inhoud van dromen, over nachtmerries, en waarom dromen geen bedrog zijn: de uitvinder van de naaimachine, Helias Howe, begreep dankzij een droom de werking van de naaimachinenaald. En de Russische chemicus Dmitri Mendelejev beweerde dat hij zijn idee over de ordening der elementen in een periodiek systeem voornamelijk aan een droom te danken had.Ned.2, 18.20-19.15u.

De weg naar Mekka: Dromen van Al-Andalus. Serie waarin Vlaams filosoof en tv-maker Jan Leyers naar het hart gaat van de moslimwereld, via Fez, Algiers, Libië, Kaïro, Jeruzalem, Damascus en Istanbul. In Teheran bezoekt hij koranscholen en moskeeën en voert hij soms onthutsende gesprekken met imams, ayatollahs, fundamentalisten, vrijzinnigen en terroristen. De reis begint vandaag in Córdoba in de Mezquita, ooit de grootste moskee van het Andalusische rijk, nu een kathedraal.Ned.2, 20.55-21.45u.

amusement

De bodybuildende barbie. Gebruiken dames die aan bodybuilding doen ook anabolen? Het Belgische kampioenschap voor heren afgelopen zondag moest worden afgelast. Toen een team dopingcontroleurs van de Vlaamse Gemeenschap de zaal betrad persten de mannen zich hals over kop door een andere deur naar buiten. Op bezoek bij de Engelse Joanna Thomas, die ervan droomt Miss Olympia te worden.SBS6, 23.15-0.20u.

Festival de Cannes. Verslag van de slotceremonie van het 62ste filmfestival, met bekendmaking van de prijswinnaars.TV5, 01.51-03.09u

sport

Grote Prijs van Monaco. De race wordt meestal op zaterdag in de kwalificatie beslist: vorig jaar was wereldkampioen Lewis Hamilton de eerste in vijf jaar die Monaco won zonder als eerste gestart te zijn. Commentaar bij de wedstrijd wordt geleverd door oud-formule 1 coureur Martin Brundle.BBC1, 13.10-16.00u.

Golf: PGA Championship. Laatste en beslissende ronde van het prestigieuze toernooi dat in de golfwereld de komst van de lente bezegelt. Wie wordt de opvolger van Miguel Angel Jimenez, de Spanjaard die hier vorig jaar de oudste winnaar ooit was?BBC2, 15.30-19.30u.

radio

NPS Roots. Sarah Lee Guthrie en Johnny Irion, opgenomen op 2 mei j.l. Radio6, 20.00-21.00u.