Sahelanthropus kreeg misschien een islamitische begrafenis

None

Het stokoude fossiel Sahelanthropus (uit Tsjaad en ca. 6 à 7 miljoen jaar oud) werd in 2002 binnengehaald als de oudst bekende voorouder van de mens. Maar al snel werd in de wetenschap opgemerkt dat deze oermens eigenlijk te oud is: de stambomen van chimpansee en mens splitsen waarschijnlijk pas iets later: ca. 5 à 6 miljoen geleden. Verder werd geconstateerd dat Sahelanthropus toch wel erg op een gorilla leek.

En nu wordt beweerd dat de vindplaats in de Tsjaadse woestijn trekjes van een herbegrafenis heeft. De botten en de schedel liggen bijvoorbeeld min of meer in de richting van Mekka. En er zouden meer aanwijzingen zijn dat Tsjaadse kamelenherders ooit op hun tochten door de onherbergzame woestijn de fossiele schedel hadden gevonden en een vrome herbegrafenis hadden gegeven – zoals je doet met de resten van een vreemdeling. De geograaf Alain Beauvilain was betrokken bij de expeditie in Tsjaad en heeft nu zijn bedenkingen opgeschreven in het obscure Bulletin de la Société Géologique de Normandie et des Amis du Muséum du Havre. Het werd opgepikt door de geleerde menselijke-evolutieblogger John Hawks (zie johnhawks.net).

Belangrijk punt is dat de schedel aan alle kanten verweerd is en dus waarschijnlijk heeft rond gerold door de woestijn. En later is hij dus mogelijk herbegraven op een heel andere plek. Zoiets heeft consequenties voor de datering.

Hawks ziet wel wat in deze observaties. Sahelanthropus kan nog steeds de oudste hominide zijn, maar in de wetenschappelijke praktijk is twijfel aan de datering meestal een ramp. Beauvilain is overigens niet tegen Sahelanthropus als oeroude voorouder der mensheid en hij stelt ook geen alternatieve theorieën voor. Hij houdt waarschijnlijk gewoon van precisie, zo schrijft Hawks.

    • Hendrik Spiering