Play-offs?

De nummers zes tot en met negen van de eredivisie spelen play-offs om een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League. De winnaar moet nog drie rondes winnen om het hoofdtoernooi te bereiken. Te ingewikkeld?

Bert van Oostveen, manager competitiezaken van de KNVB: „Omdat SC Heerenveen, de nummer vijf, in de bekerfinale tegen de nummer twee FC Twente uitkwam, hoefde Heerenveen uiteindelijk niet mee te doen aan de play-offs. Ook niet als de club de bekerfinale had verloren. De play-offs gaan dus tussen de nummers zes tot en met negen, dat maakte het iets ingewikkelder. De finale [tussen FC Groningen en NAC] moet nog gespeeld worden, dus het is lastig om nu te evalueren. Uit een eerste evaluatie bleek wel dat er nadelen aan deze methode zitten. De spelers worden zwaar belast en het is een ingewikkeld systeem. We staan open voor een andere invulling van de play-offs. We wachten echter de meningen van de clubs af. De competitie is in de breedte wel spannender, meer wedstrijden zijn belangrijk geworden. Clubs als Vitesse, Feyenoord, NAC en NEC hadden anders aan het eind van de competitie nergens meer om gespeeld, terwijl de spanning nu bleef. De publieke belangstelling voor de play-offwedstrijden valt helaas tegen. In Utrecht kwamen slechts 10.000 supporters kijken en donderdag was de Kuip matig gevuld. Toeschouwers met een seizoenskaart kwamen niet opdagen. Dat kan komen door verminderde interesse, maar ik denk dat we vooral aan de financiële kant naar de oorzaak moeten zoeken. Het is beter als deze wedstrijden ook onder de seizoenskaarten vallen.”

Yme Kuiper, directeur SC Heerenveen: „Het is veel te ingewikkeld. Een week voor de laatste competitieronde was door onduidelijkheden tussen de Europese voetbalbond UEFA en de KNVB nog niet bekend of wij play-offs moesten spelen als we de bekerfinale zouden verliezen. Om zulke onduidelijkheden te voorkomen, vinden wij dat de play-offs afgeschaft moeten worden. Misschien is de competitie dan iets minder spannend, maar we hebben jarenlang zonder play-offs gespeeld. Ook toen waren er voldoende toeschouwers. Het afschaffen van de play-offs heeft volgens mij geen negatieve invloed op de toeschouwersaantallen. Dit systeem is niet te begrijpen voor het publiek. Het grootste gedeelte van de clubs kreeg het stadion niet gevuld tijdens de wedstrijden, dat lijkt mij een duidelijk signaal. De internationale kalender is te vol om dit te doen. Als de play-offs worden afgeschaft, kunnen we een langere winterstop inlassen en krijgen de spelers voldoende rust.”

Henk Spaan, hoofdredacteur Hard Gras, een literair voetbaltijdschrift: „Ik vind de play-offs een leuk fenomeen, maar ik kan het absoluut niet volgen. Ik heb me voorgenomen daar ook geen moeite voor te doen. Ik zou het wel kunnen begrijpen, maar dan moet ik er een soort algebrasom op loslaten. Dat kost me te veel tijd. Ik zie in de zomer wel welke club waar speelt.”

Joop Verschuuren, algemeen manager supportersvereniging Feyenoord: „De play-offs moeten worden afgeschaft. Het moet weer worden zoals vroeger. Eindig je niet bij de beste vijf, dan heb je pech. Had je maar beter moeten voetballen. Zoals het nu is geregeld, is helemaal raar. Door het WK van volgend jaar begint het seizoen veel eerder. De voetballers van NAC en Groningen hebben pas vakantie wanneer ze bijna aan het nieuwe seizoen moeten beginnen. De supporters zitten hier ook niet op te wachten, dat zie je aan de bezoekersaantallen. Waarom doen ze al die moeite terwijl niemand geïnteresseerd is in deze wedstrijden?”

Theo Mommers, algemeen directeur NAC: „Ik vind de play-offs een positief fenomeen. Het houdt de reguliere competitie tot op de laatste dag spannend, dat is ook terug te zien in de toenemende toeschouwersaantallen. Voorheen waren de meeste clubs vier of vijf wedstrijden voor het einde van het seizoen klaar, omdat er niets meer te halen viel. Deze opzet is echter ingewikkeld. De verwarring bij de toeschouwers neemt toe. Dat resulteerde in stadions die niet vol zaten. We moeten het publiek een duidelijk systeem bieden. Dat moet mogelijk zijn. Als we daar niet toe in staat zijn, kunnen we er beter mee ophouden.”

    • Shari Kiljan