Noodverordening Den Bosch voor demonstratie Volksunie

Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch heeft vanaf vanochtend 10.00 uur tot vanavond 20.00 uur een noodverordening afgekondigd voor de stad om ongeregeldheden te voorkomen bij een voor vanmiddag geplande demonstratie van de extreemrechtse Nederlandse Volksunie (NVU).

Vorige week verbood Rombouts de demonstratie uit angst voor „ernstige wanordelijkheden” bij een mogelijke confrontatie met linkse demonstranten. Ook zou de Hemelvaartdrukte in de stad het onmogelijk maken extra politie vrij te maken.

De NVU vocht de beslissing bij de rechtbank aan. De rechter besloot gisteren dat de NVU mag demonstreren, omdat de vrijheid van meningsuiting zwaarder weegt dan de bezwaren van de gemeente. De burgemeester roept alle betrokkenen en omwonenden op „de kalmte te bewaren”. De route van de demonstratie is verlegd naar de achterkant van het station.

De noodverordening geeft de politie bijzondere bevoegdheden. Ze mag extra fouilleren en haar bevelen dienen direct te worden opgevolgd. De demonstranten mogen geen voorwerpen meedragen die „bedoeld zijn om de openbare orde te verstoren” en geen helmen, maskers, shawls, bivakmutsen of andere gezichtsbedekkende kledingstukken dragen.

De Nederlandse Volksunie, sinds 2001 geleid door de overtuigde nationaal-socialist Constant Kusters, is in 1970 opgericht en vanaf 1974 lange tijd geleid door Joop Glimmerveen. De piepkleine splinterpartij vecht onder meer voor eerherstel voor oorlogsmisdadigers en een immigratiestop. De demonstratie van vanmiddag voert de leuzen „Tegen het casino-kapitalisme! Tegen de plutocratie! Eerlijke winstverdeling voor ons volk!”

Bij een demonstratie van de NVU op 21 februari in Amersfoort werden acht arrestaties verricht. Destijds namen ongeveer tachtig NVU-demonstranten deel en zo’n honderd linkse tegendemonstranten. Volgens de politie verliep die demonstratie verder rustig.