Minister mag geen scholieren fouilleren

De Franse onderwijswereld worstelt met wapenbezit onder leerlingen. Minister van Onderwijs Darcos wil schoolpersoneel (geen leraren) het recht geven leerlingen te fouilleren, zo maakte hij deze week bekend.

Hij reageerde daarmee op de onrust die vorige week ontstond nadat een lerares op een college in de buurt van Toulouse in de klas was neergestoken door een leerling. Bonden van onderwijzers en ouders riepen daarna op tot maatregelen.

Maar direct nadat Darcos zijn voorstel deed kreeg hij vrijwel alleen afwijzende reacties. Volgens de grootste Franse onderwijsbond, Snes-FSU, bestaat geweld op school vooral uit verbale agressie, geruzie onder leerlingen en vandalisme. Veel wapenbezit is er niet. Fouilleren zou de kans op confrontaties bovendien alleen maar groter maken. De bond van schooldirecteuren, SNPDEN, meent dat de minister voorbijgaat aan het belang van een klimaat van vertrouwen op school.

Darcos wil volgende week afspraken maken over de nieuwe regels. Hij wil ook een ordedienst van onderwijsagenten vormen, die vast op scholen worden gestationeerd. Geweld op scholen is een terugkerende zorg in Frankrijk. Aanvallen van bendes op scholen en agressie tegen leraren komen veel voor. Darcos zinspeelde eerder op het plaatsen van detectiepoortjes bij scholen.