Microsoft sluit chatsoftware af in vijf landen

Het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft heeft het chatprogramma Windows Live Messenger afgesloten voor computergebruikers in Cuba, Iran, Noord-Korea, Soedan en Syrië. Daardoor kunnen internetters in deze vijf landen niet langer gebruik maken van het populaire MSN-netwerk. Het embargo zou vallen onder de sancties die de Amerikaanse overheid heeft opgelegd aan de bewuste landen. Sommige van deze maatregelen bestaan echter al jarenlang en het is onduidelijk waarom Microsoft uitgerekend deze week zijn chatnetwerk aanpast. Omzeilen van de embargo is overigens niet moeilijk; er zijn ook andere programma`s die het MSN-netwerk gebruiken. Het volstaat om bij de inloggegevens een andere landnaam in te vullen. Dan zou de chatsoftware ook werken op locaties die Microsoft wil boycotten. In de vijf betrokken landen wordt vrij chatverkeer al dikwijls geblokkeerd.