Klemvast

Wasknijpers bestaan grosso modo in twee vormen: A en U. De A-knijper bestaat meestal uit twee heften verbonden door een simpel veermechanisme. De U-knijper bestaat vrijwel altijd uit één stuk. A komt het meest voor in Nederland. Van hout of plastic en soms met creatieve opsmuk, zoals nummer 10 (prijs en winkel onbekend).

Op de foto voldoet eigenlijk alleen de ET peg (nummer 9, prijs en winkel onbekend) aan de definitie van U-knijper. De U is waarschijnlijk de oudste knijpervorm. Als ingesneden stokje bekend als gipsy-peg. Een variant op de zigeunerknijper is het clipje waarmee broodzakken worden gedicht. Speciaal aanbevolen voor lichtgewicht kampeerders en wereldreizigers.

1+2 Cyclops Sock Clip bij Xenos, sokkenknijper voor in de wasmachine. Niet meer in assortiment3 Muji 10 voor € 2,254+5 superkrachtig met maximale grip 12 voor € 1,99 bij Blokker6+7 vergelijkbaar product als 4+58 plasticknijper overal verkrijgbaar 24 voor € 0,599 ET peg uit eigen verzameling10 traditionele houten knijper, 48 voor € 0,95 bij Albert Heijn

Tot eind juni is de tentoonstelling Wasknijpers te zien in de openbare bibliotheek in Amsterdam.