Klassieke muziek de keuze van Kasper Jansen

Schönberg Kwartet:The Dutch Legacy, The Retrospective Edition Et’cetera, beide € 39,95

Het Schönberg Kwartet, dat deze maand na 33 jaar de laatste concerten gaf, laat een indrukwekkende erfenis op cd achter. Eerder verschenen35 cd’s, nu zijn er bij Et’cetera nog9 cd’s met de Retrospective Editionen The Dutch Legacy (onder anderede vijf strijkkwartetten van WillemPijper). En bij Attacca is er eenAndriessen-cd: Garden of Eros (€ 12,50) met stukken uit de jaren 1957-2008, waaronder een curiosum: een onvoltooide Bachbewerking van Stravinsky, door Andriessen alsnog gecompleteerd.

Capella Pratensis:Missa de Sancto Donatiano, ObrechtFineline Classical € 12,50

De Missa de Sancto Donatiano van de fameuze Zuid-Nederlandse componist Jacob Obrecht (ca 1457-1505) staat uitstekend op een cd van Capella Pratensis, maar de bijbehorende dvd met een documentaire is zó veel interessanter. Het is een intieme audiovisuele reconstructie van de nieuwe meerstemmige mis die de weduwe van de bonthandelaar Donaas de Moor op 14 oktober 1487 liet opdragen in Brugge ter nagedachtenis aan haar man. We zien haar luisteren in de kapel met een drieluik, waarop het echtpaar staat afgebeeld naast Christus op Golgotha.

Annelie de Man:Ladder of Escape Attacca€ 12,50

Akelig ouderwets lijkt het meer dan vier eeuwen oude klavecimbel met het metalige en spichtig getokkelde geluid, dat niet in sterkte kan worden gevarieerd. Maar als Annelie de Man haar modern vormgegeven instrument bespeelt, klinkt ook de vaak voor haar gecomponeerde muziek als een eigentijdse en vooral spannende klankwereld. De Man speelt samen met een aantal musici op basklarinet, cello, celesta of piano fascinerende muziek van onder anderen Hope Lee en Giel Vleggaar en uiteraard ook van haar eigen man, Roderik de Man.