Junks geslagen in afkickhuis kerk

De Servische autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar een afkickcentrum van de orthodoxe kerk waar drugsverslaafden uit zogenaamd therapeutisch oogpunt geslagen werden.

Op een video-opname van de mishandelingen, openbaar gemaakt door tijdschrift Vreme, is te zien hoe een jongeman met een spade op zijn achterwerk wordt geslagen. Daarna krijgt hij van twee mannen klappen en trappen in zijn gezicht. Met welk doel de sessie op film is vastgelegd is onbekend.

De mishandelingen zouden een onmisbaar onderdeel van de afkickbehandeling vormen, waarvoor de ouders van de patiënten toestemming verleenden. Ze zouden ook zijn gepleegd door andere en reeds afgekickte junks. Een van de verslaafden vertelde dat hem een behandeling was aangeboden waarbij „prettige gesprekken” zouden worden afgewisseld met een pak slaag.

De geestelijke die het centrum in Novi Pazar, in het zuiden van het land, leidt, zei dat een „stevige hand” soms nodig is. „Iedereen met een junk in huis weet waar ik het over heb”, zei aartspriester Branislav Peranovic tegen radiozender B92.

Een van de verslaafden vertelde dat zij zich soms in een cirkel moesten opstellen rond „een slechte” verslaafde. Die werd vervolgens door priesters en andere medewerkers geslagen en geschopt. „Ze sloegen hem met knotsen, spaden, vuisten, balken, riemen, wat ze maar voorhanden hadden.”

Over priester Peranovic vertelde de verslaafde: „Die weet hem te raken, hij heeft vaak bloed aan zijn handen.” De geestelijke zou onder meer getraind zijn in vechtsporten.

Volgens een mensenrechtenrapporteur van de regering kunnen de mishandelingen nooit deel hebben uitgemaakt van een serieuze behandelmethode. „Dit is geen therapie, dit is een misdrijf”, aldus Sasa Jankovic. De leiding van de orthodoxe kerk in Servië heeft nog niet gereageerd op de ontstane ophef. (BBC)

Video-opname via nrc.nl/buitenland