Jomanda mag twee jaar lang niet 'genezen'

Twaalf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren geëist tegen medium Jomanda. Bovendien mag ‘de gebedsgenezers’ twee jaar lang haar beroep niet uitoefenen.

Samen met twee alternatieve artsen staat Jomanda terecht voor haar rol bij de behandeling van de in 2001 aan de gevolgen van een onbehandelde borstkanker overleden comédienne Sylvia Millecam. Hun handelen en heilige geloof in de eigen diagnostiek zonder wetenschappelijk fundament heeft volgens het OM invloed gehad op uitstel van medische behandeling door reguliere artsen. Daarmee is de gezondheid van Millecam ernstig geschaad en heeft zij onnodig veel pijn geleden, met de dood als gevolg, aldus het OM.

Millecam bezocht tussen september 1999 toen er een knobbeltje in haar borst werd ontdekt en haar overlijden op 20 augustus 2001 vele artsen in het reguliere en alternatieve circuit. Volgens het OM heeft Millecam echter onvoldoende „haar zelfontplooiingsrecht als patiënte” kunnen uitoefenen, doordat zij bij het verdringen van haar ziekte koos voor het alternatieve circuit. Ze wilde geen chemotherapie, omdat haar vader deze behandeling ten onrechte had ondergaan. Ze vreesde ook dat haar persoonlijkheid zou veranderen. Ze zou wel open hebben gestaan voor operatie.

Tegen de twee alternatieve artsen J.K en RB eiste het OM respectievelijk acht maanden en vier maanden voorwaardelijk. Ook zij mogen van het OM tijdens een proeftijd van twee jaar hun beroep niet uitoefenen. Jomanda, die niet bij het proces aanwezig was, moet de zwaarste straf krijgen, omdat zij Millecam volgens het OM het langste heeft bijgestaan met adviezen. Jomanda en de twee artsen hebben Millecam, zo oordeelt het OM, de benodigde zorg onthouden en haar valse hoop geboden dat zij geen kanker zou hebben maar een bacteriële infectie. Millecam zelf reageerde verbaasd toen een huisarts haar, een week voor haar overlijden, meedeelde dat ze terminaal was. „Ze had geen besef van haar naderende einde”, zo citeert het OM deze getuige.

Volgens L. Benistant, advocaat van Jomanda, „valt de eis zwaar tegen.” Hij vindt dat het pleidooi van het OM eenzijdig is geformuleerd en wijst er onder meer op dat Jomanda heeft doorverwezen naar vier artsen.”

De uitspraak is op 12 juni

Zie voor het requisitoir: www. nrc.nl/binnenland