Is het fiscaal voordelig in een oude auto te rijden?

Dat is het alleen voor mensen met een auto van de zaak. Daarbij geldt een inkomensbijtelling van 25 procent van de cataloguswaarde. Voor auto’s ouder dan 15 jaar telt de veel lagere marktwaarde. Die grens verschuift op 1 januari 2010 naar 25 jaar. Iemand met een 15 jaar oude BMW is daartegen een actie gestart. Voor de bijtelling moet hij van een dagwaarde van 1.500 euro over naar een cataloguswaarde van 77.000 euro. Dat kost hem elke maand 700 euro meer aan belasting. Zijn aanvankelijk individuele actie is succesvol. Op 26 mei neemt de Tweede Kamer een petitie met enkele duizenden handtekeningen in ontvangst. Sommige Kamerleden zien het amendement inmiddels als een bedrijfsongeval, omdat de beoogde milieuwinst onduidelijk is. Dat laat staatssecretaris De Jager (Financiën) nu uitrekenen. Pas in november weten we of het fiscaal voordeel voor youngtimers (auto’s van 15-25 jaar) blijft bestaan.

informatie over de regeling en de actie: www.nrc.nl/geld