Hoop voor kwakken

None

Dit voorjaar keerden de kwakken niet terug naar Het Park bij de Euromast. De afgelopen tien jaar hadden ze dat wel gedaan. Nog voor het loof aan de bomen zat, zochten ze er een nestplaats, meestal in de buurt van een reigerkolonie. Ze waren ontsnapt uit Diergaarde Blijdorp, vestigden zich als vrije vogels in de stad, maar keerden dagelijks rond voedertijd terug voor een portie eendagskuikens. Voor wie hem niet kent: de kwak (Nycticorax nycticorax) is een zeldzame reigerachtige vogel in de kleuren wit, grijs en zwart, met rode ogen.

Er ontstond onrust onder vogelaars. Zouden ze Rotterdam plotseling hebben verlaten, gevlucht voor verkeerslawaai en barbecuerook? De verlossende melding kwam vorige week. Terwijl ze protesteerden tegen de bouw van de omstreden C2000-zendmast, zagen en fotografeerden buurtbewoners een kwak in een treurwilg langs de Essenburgsingel. Nieuwsgierig ging ik kijken. De slootkant, begrensd door de spoorbaan, is perfect kwakkenterrein: een verlande oever met grote, overhangende bomen en de diergaarde met eendagskuikens op een afstand van nog geen vijfhonderd meter. Ik zag slechts hoopgevende poepstrepen.

    • Kees Moeliker