Hollands Facebook zangeres Jennifer Ravestein

None

In Rotterdam worden tot 31 mei de Operadagen gehouden. Zangeres Jennifer Ravestein, die eind 2008 afstudeerde aan muziektheateracademie Codarts in Rotterdam, geeft een reeks van huiskamerconcerten. Maandag zingt ze samen met operazangeres Miranda van Kralingen in een speeltuin in de Rotterdamse wijk Spangen.

Is het je eerste show in een speeltuin?

„Nee. De vorige keer moest er geld worden ingezameld om de speelplaats te behouden.”

Hoe is het om op zo’n plek op te treden?

„Het publiek is er heel anders. Ik weet niet hoe het zal zijn. Ik ga me er gewoon in gooien. Het is wel dé kans om mensen te laten kennismaken met theater en muziek, met andere genres.”

Eng ook?

„Voor kleine gezelschappen optreden is een van de leukere dingen. Het is leuker dan zingen op zo’n enorm podium waar je in een zwart gat staart. Zo dicht op je publiek kun je beter communiceren met de mensen. Het is trans-paranter en er is meer uitwisseling.”

Hoe was het afstuderen?

„ Ik trad in december op met mijn eigen geschreven solovoorstelling ‘Merci dat jij er bent’. Het gaat over een meisje in een grote stad. Ze denkt dat ze recht op haar doel af gaat, alleen is ze vergeten wat haar doel ook al weer was. Eigenlijk weet ze helemaal niet meer wie ze is en vindt zij zichzelf eenzaam en alleen op het kruispunt tussen haar huis en de tramhalte. De show duurde een uur. Ik heb zelf teksten geschreven en bestaande liedjes gezongen van onder anderen Joni Mitchell.”

Was het erg autobiografisch?

„Niet helemaal. Het is wel geschreven vanuit eigen ervaringen maar in metaforen verteld en theatraal uitvergroot. Maar toch voelde het als een bekentenis. Ik kreeg er het cijfer acht voor.”

Wilde je altijd zangeres worden?

„Eerst zangeres, later wilde ik musicals doen en nu wil ik vooral veel verschillenden dingen: in een band, zelf schrijven, musicals en met andere kunstenaars samenwerken.”

Is het moeilijk aan de bak te komen?

„Voor musicals moet je auditie doen en hopen dat je wordt aangenomen. Maar als je je eigen ding wil doen, is het moeilijk. Ik heb leren zingen en nu moet ik nog zakelijke dingen onder de knie krijgen. Ik doe nu cursussen en leer hoe je subsidies aanvraagt voor podiumkunsten.”

Nog plannen voor de nabije toekomst?

„Ik zou graag een keer samen met mijn oom willen optreden: de cabaretier Onno Innemee. Het lijkt me leuk de krachten te bundelen. Dan geef ik hem zangles en hij leert mij typetjes spelen.”

Gaat u een bijzondere week tegemoet? Solliciteer naar een plek in deze rubriek via weekblad@nrc.nl

    • Marcel Haenen