Hevige strijd om de macht in Mogadishu

Honderden militairen die loyaal zijn aan de Somalische regering zijn gisteren in de aanval gegaan tegen islamitische opstandelingen in de hoofdstad Mogadishu. Bij de zwaarste gevechten in maanden zouden tientallen doden zijn gevallen en zeker 150 gewonden.

De gevechten gaan tussen islamitische strijders die loyaal zijn aan de door de internationale gemeenschap gesteunde regering, en radicaal-islamitische strijders die in Somalië een fundamentalistisch bewind willen vestigen.

De regering, die in januari werd gevormd, is de vijftiende poging om effectief centraal gezag in Somalië te herstellen. Dit sinds in 1991 de dictatuur viel en het land in anarchie en geweld verviel.

De regering had tot gisteren nog slechts enkele huizenblokken onder haar controle. Gisteren claimde ze dat de opstandelingen uit verscheidene wijken waren verdreven. De rebellen, die de afgelopen dagen hun invloedssfeer in het midden van het land bij gevechten uitbreidden, meldden echter dat zij het regeringsoffensief hadden weten af te slaan.

De onderling tegenstrijdige beweringen konden niet geverifieerd worden door de paar correspondenten van internationale persbureaus die nog in de stad gevestigd zijn. Zij baseren zich voor hun verslaggeving voornamelijk op ooggetuigenverslagen van inwoners, artsen en hulpverleners.

Weinig burgers begeven zich nog buiten en in sommige straten zouden de lijken in de straten zijn blijven liggen. Onder de doden zouden ook veel burgers zijn.

Tienduizenden inwoners zijn sinds het oplaaien van het geweld, twee weken geleden, de stad uitgetrokken. Volgens een ooggetuige werd een bus met vluchtende burgers gisteren geraakt door geweervuur.

De onderdirecteur van het Medina-ziekenhuis in de stad meldde dat er niet genoeg bedden zijn voor alle gewonden. Sommige van de patiënten worden geholpen en verpleegd in noodtenten die buiten het ziekenhuis zijn opgezet.

Naar verwachting gaan de gevechten vandaag door. Het regeringsleger zou het centrale marktplein van de stad omsingeld hebben. Deze Bakara-markt geldt als het belangrijkste bastion van de radicaal islamitische strijdgroep Al-Shabaab.

Al-Shabaab geniet steun van buurland Eritrea, dat zo aartsvijand Ethiopië probeert te verzwakken. Ethiopië maakte eind 2006 met een door de VS gesteunde invasie een eind aan een kortstondig bewind van fundamentalisten in Somalië. (AP, Reuters, BBC)