Gsm vangt code van banktransactie

Onderzoekers van het Nederlandse beveiligingsbedijf Ultrascan zijn erin geslaagd met een gehackte mobiele telefoon een zogeheten TAN-code te onderscheppen. Zo`n code is nodig bij internetbankieren om transacties goed te keuren. Sommige banken zoals de Postbank in Duitsland en de ING in Nederland sturen TAN-codes via sms-berichten. Met een gestolen mobiel telefoonnummer in combinatie met inlogcode en wachtwoord voor internetbankieren, zouden hackers rekeningen kunnen leegroven.

Volgens website Webwereld is het de onderzoekers tot nu toe één keer gelukt om de truc toe te passen. Criminelen proberen die gegevens van klanten te bemachtigen via zogeheten phishingmails, waarin staat dat het account wegens te veel inlogpogingen is geblokkeerd. Ze linken vervolgens naar een schijnbaar authentieke maar valse pagina om het account opnieuw te activeren en vragen naar gebruikersnaam, wachtwoord en pasnummer.