GM stap dichter bij bankroet

De schuldeisers van Amerika’s grootste autoconcern General Motors gaan niet akkoord met een voorstel om miljarden dollars aan schuld in te ruilen voor aandelen in een nieuwe versie van het bedrijf. Om een faillissementsaanvraag te voorkomen is het noodzakelijk dat de schuldeisers hun claims opgeven.

De Amerikaanse overheid houdt GM al maanden overeind met noodkredieten, voor inmiddels 15,4 miljard dollar. Voor maandag 1 juni moet het bedrijf een reeks van maatregelen hebben doorgevoerd, anders moet een faillissement worden aangevraagd.

General Motors heeft de schuldeisers een eerdere deadline gegeven. Uiterlijk dinsdag moeten zij instemmen met het opgeven van 24 miljard dollar voor een belang van 10 procent. De schuldeisers vinden dat zij een onterecht klein belang zouden krijgen. De overheid zou 10 miljard aan leningen opgeven in ruil voor een belang van minstens 50 procent. Autovakbond UAW is een belang van 39 procent aangeboden.

Deze laatste dagen voor het verstrijken van de deadline voor Chrysler lijken op die van Chrysler, een maand geleden. Ook toen besloten schuldeisers geen forse verliezen te nemen, waarop faillissement werd aangevraagd. President Obama schilderde die nee-zeggers toen af als „speculanten” en veroorzakers van de faillissementsaanvraag. „Schuldeisers worden gezien als speculatieve, slechte mensen”, zegt Nevin Reilly van de organisatie van schuldeisers. „Maar ze zijn investeerders, en velen van hen hebben pensioengeld in GM gestoken.”

Reportages over de autosector in VS en Europa op nrc.nl/economie