Dwing vrouwen niet tot een schijnkeuze

Wybo Dondorp en Guido de Wert pleiten voor de mogelijkheid voor gezonde, jonge vrouwen om `vrijwillig` hun eicellen in te laten vriezen. Paradoxaal genoeg wordt met dit voorstel juist de maatschappelijke onvrijheid van de vrouw geïntroduceerd. Omdat de samenleving verwacht dat vrouwen eerst een carrière moeten maken, maken we het mogelijk dat zij hun eicellen invriezen? Zou er echter in de vijftien jaar tussen het einde van de studie en het einde van de vruchtbaarheid géén gelegenheid zijn om een carrière te combineren met een gezin?

De auteurs signaleren ook een ander `probleem`: de `vrouwen die geen partner kunnen vinden`. Maar zij hebben alternatieven zoals hun verwachtingen of strategieën aanpassen, of een spermadonor zoeken. Dondorp en De Wert betogen vervolgens dat medicalisering geen reden is om de technologie aan vrouwen te onthouden, maar creëert die niet juist een groter probleem? Denk bijvoorbeeld aan de psychische gevolgen als blijkt dat de ontdooide en teruggeplaatste cellen niet `aanslaan`.

Dondorp en De Wert verwoorden het klassieke verwachtingspatroon achter de medisch-technologische vooruitgang: de maakbaarheid van het leven en het recht op geluk. Dat is fantastisch voor mensen die om medische redenen geen keuze hebben, maar met dit voorstel krijgen gezonde vrouwen een schijnkeuze voorgeschoteld. Er is maar één slimme raad voor vrouwen met een carrière-, partner-, en kinderwens: wees bewust van je eigen keuzes, en krijg je kid(s) op tijd.

Marleen Bekker, Den Hoorn

    • Marleen Bekker