Debuut Arantxa Rus op Roland Garros

Arantxa Rus heeft zich verzekerd van deelname aan Roland Garros. De tennisster uit Monster versloeg in de derde ronde van de kwalificaties de als zesde geplaatste Britse Katie O’Brien met 6-4, 7-6. Haar tegenstandster in de eerste ronde van het hoofdtoernooi is Olivia Sanchez. De Française staat op de 223ste plaats op de wereldranglijst, Rus is 143ste.

Rus (18) debuteert in Parijs op een grandslamtoernooi. Na de winst in de eerste set vocht ze zich in de tweede knap terug van een achterstand van 5-1 en twee setpunten tegen. Ze sleepte er een tiebreak uit. In de verlenging kreeg ze nog wel een setpunt tegen, maar Rus werkte dit weg en won de tiebreak met 8-6.

„Het was de spannendste van de drie kwalificatiewedstrijden die ik hier heb moeten spelen”, vertelde ze. „Ik ben nooit echt heel zenuwachtig geweest. Behalve misschien in die tiebreak, maar ik ging goed met de spanning om.” Een dag eerder had ze het met de Duitse Julia Schruf ook lastig gehad. „Haar spelletje ligt me niet. Ze had me in de kwalificaties voor de Australian Open uitgeschakeld. Van O’Brien wist ik eigenlijk niet veel.”

Rus beschouwt het bereiken van het hoofdtoernooi in Parijs als een nieuwe mijlpaal in haar loopbaan. Eerder won ze de Australian Open al eens bij de junioren en was ze ook even de nummer één van de wereld in die categorie. Ze is de enige Nederlandse deelneemster in het enkelspel in Parijs. Michaëlla Krajicek, Thiemo de Bakker, Jesse Huta Galung en Michel Koning kwamen niet door de kwalificaties. (ANP)