De vrijwilliger

11/5/2009 Foto Freddy Rikken Sjaak Langendoen in recettehokje VVAC

743. Dit getal vergeet voormalig dakdekker Sjaak van Langendoen (58) niet gauw. 743 betalende bezoekers bij een kampioenswedstrijd van Voetbal Vereniging Alblasserwaard Centrum. Dat bikkelt en is dit jaar geëindigd in de middenmoot van de derde klasse C. 743 zijn er substantieel meer dan wanneer er, en vaak met tegenzin – mot ik hier betoale? –, een kaartje of drie worden afgerekend; volwassenen twee euro, kinderen en bejaarden één euro, donateurs en leden gratis. Van de recette moet reglementair – en Sjaak blijft dat onplezierig vinden – een gedeelte worden afgedragen aan de KNVB. Bij mooi weer posteert hij zich naast het hokje, bij guur is het daarbinnen afzien en vooral wanneer VVAC in het eerste kwartier na aanvang scoort en hij zich volgens diezelfde reglementen nog in dat hokje dient op te houden. Vijfentwintig jaar geleden verhuisde hij hier naar toe omdat vrouwlief zaliger er vrijwilligerswerk deed en hun kinderen er voetbalden. Hij begeleidde en floot C2, B1, A1, het tweede en natuurlijk de dames. Helpt mee aan de al jaren durende verbouwing, maakt de kleedkamers schoon en kan vaak al in de vroegste ochtenduren in de kantine of op de velden worden aangetroffen. Is lid van de vaste kern van vijfenzeventig vrijwilligers die de vijfhonderd leden tellende voetbalvereniging koestert. Zijn motto: kan ik voor mijn clubje iets doen, dan weten jullie me zeker te vinden!

Dit is de derde aflevering in een serie over vrijwilligers in de sport.

    • Freddy Rikken