Cavendish wint rit en verlaat Giro

De Britse wielrenner Mark Cavendish heeft gisteren de dertiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De renner van Team Columbia was aan het einde van de rit tussen Lido di Camaiore en Florence de beste in de sprint van het peloton.

Voor de Brit was het zijn derde ritzege in de huidige ronde en zijn vijfde in totaal in de Giro d’Italia. Cavendish troefde in Florence de Italiaan Alessandro Petacchi af. De Australiër Allan Davis eindigde als derde. De Rus Denis Mentsjov van de Raboploeg behoudt de leiding in het algemeen klassement.

De dertiende rit stond in het teken van een ontsnapping van drie renners, de Italiaan Leonardo Scarselli, de Rus Michail Ignatiev en de Duitser Björn Schröder. Het trio kreeg een maximale voorsprong van 5 minuten en 25 seconden. De teams Garmin, Team Columbia en Rabobank gingen in de achtervolging. Schröder hield het van de ontsnappers het langst vol, maar ongeveer vijf kilometer voor de streep was ook zijn avontuur voorbij.

Op weg naar de streep werd Cavendish keurig ‘gelanceerd’ door ploeggenoot Mark Renshaw. Petacchi had geen enkele kans tegen de Britse supersprinter, die vandaag niet meer van start gaat in de Giro en zich wil voorbereiden op de Tour de France.

Christopher Stevenson heeft in Roosendaal de derde etappe van Olympia’s Tour gewonnen. De Zweed uit de Capinordic-ploeg reed in de finale weg uit een kopgroep van negen. Hij finishte met zestien seconden voorsprong op de Nederlander Peter Schep. De andere zeven wisten ook nog uit de greep van het peloton te blijven. Stevenson onttroonde dankzij zijn solo ook Theo Bos, die vanaf de ploegentijdrit op dinsdag in de oranje leiderstrui reed. De belangrijkste troef van Rabo is nu Jetse Bol, die in de slotfase Stevenson zag wegrijden en zo naast het oranje greep. (ANP)