Boeken de keuze van Maartje Somers

None

Alain de Botton:Ode aan de arbeidAtlas, € 22,50

Dit boek van filosoof ‘light’ De Botton biedt ten tijde van ontslaggolven even weemoedig als troostrijk leesvoer. Wat betekent werk in het moderne leven, en valt er nog eer aan te behalen? Schijnbaar lukraak rapporteert De Botton vanuit onder meer een Vlaamse koekjesfabriek, een uitvindersbeurs en een distributiecentrum voor supermarkten. Maar aan het slot, op een vliegtuigkerkhof, schuift hij met meesterhand zijn Icarusplot naar voren. Van alle menselijke aspiraties en vernuft, rest uiteindelijk roest.

Leslie T. Chang:FabrieksmeisjesArtemis, € 20,00

Bijna drie jaar verbleef The Wall Street Journal-journaliste Chang in de Chinese fabrieksstad Dongguan. Ze zoemt sterk in op het leven van twee arbeidsmigrantes en ontsluit zo het wedervaren van miljoenen lotgenoten en een razendsnel veranderend land. Changs boek is zo leesbaar en gelaagd als een roman. Het maakt de duizelingwekkende mix van culturen en tijdperken in het moderne China invoelbaar, maar ook universele zaken als migratie of, heel gewoon, volwassen worden.

Dexter Filkins:De altijd oorlogContact, € 25,-

Klassieke oorlogsreportage van de bovenste plank, bloedige waanzin die je niet loslaat. The New York Times Magazine-verslaggever doet in Afghanistan en Irak schijnbaar niets anders dan beschrijven wat er van minuut tot minuut gebeurt. Het levert een rauw boek op dat de ‘war on terror’ onomstotelijk naar de huiskamer van de lezer verplaatst. Filkins blijft zelf alleen letterlijk buiten schot, een korporaal wordt door zijn schuld doodgeschoten. Waanzin. Hadden we dat woord al genoemd?