Bij de voorplaat

The NASA space shuttle Atlantis and the Hubble Space Telescope are seen in silhouette, side by side during solar transit at 12:17p.m. EDT, on May 13, 2009, from west of Vero Beach, Florida in this image released by NASA May 14. The two spaceships were at an altitude of 600 km (375 miles) and they zipped across the sun in only 0.8 seconds. REUTERS/Thierry Legault/NASA/Handout (UNITED STATES) QUALITY FROM SOURCE (SCI TECH BUSINESS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS REUTERS

Op woensdag 13 mei zette de Franse astronoom Thierry Legault zijn telescoop (Takahashi TOA-130) met zonnefilter (Baader) en camera (Canon 5D mark II) op een goed gekozen plek neer, zo’n honderd kilometer ten zuiden van het Kennedy Space Center in Florida. Zo maakte hij deze opname van het ruimteveer Atlantis dat als een kleine fruitvlieg voor een grote grapefruit (de zon) langs schiet. Op weg naar de Hubble-ruimtetelescoop, die in de verdere reeks opnames (de passage duurde 0,8 seconde) ternauwernood zichtbaar is als een nog veel kleiner mugje. Op de plaat hiernaast zijn ze elkaar tot 600 kilometer genaderd, terwijl ze elk 7 kilometer per seconde (ruim 25.000 kilometer per uur) bewegen. Het is een mooi idee dat daarna in die onmetelijke ruimte deze stipjes elkaar echt ontmoet hebben. De robotarm van het ruimteveer heeft toen o zo voorzichtig de delicate ruimtetelescoop vastgepakt, opgetild en in zijn laadruimte gelegd voor reparaties. En ook die zijn gelukt. MvdH