Bij de neus nemen

de proefjesfabriek

Dit proefje kun je altijd doen, omdat je er bijna niks voor nodig hebt. En toch blijft het verbazen.

Wat heb je nodig?

Je hand en je neus.

Wat moet je doen?

- Kruis je middelvinger met je wijsvinger

- Strijk nu met de gekruiste vingers van boven naar beneden langs de voorkant van je neus, zodat je neus tussen de twee vingertoppen ligt.

- Wat voel je? Het lijkt wel of je twee neuzen hebt! Als je van links naar rechts over het topje van je neus strijkt, is het effect zelfs nog sterker. Je voelt twee topjes! Probeer het ook eens met je andere hand. Als je rechts bent, zou het kunnen dat je het met je linkerhand nog beter voelt. Het werkt ook bij het aanraken van een klein balletje.

Hoe kan dat? Dit proefje is heel oud en staat bekend als de illusie van Aristoteles, een geleerde Griek die al 2300 jaar geleden als een onderzoeker naar de wereld keek.

Het komt doordat je hersenen in de war raken van het signaal dat je vingertoppen geven als ze dit voelen.

Nou is dit ook wel een moeilijk signaal. Want in dit proefje voelen de buitenkanten van twee vingers die naast elkaar liggen hetzelfde voorwerp. Dat komt verder eigenlijk nooit voor. Daarom gaan je hersenen er gemakshalve van uit dat het wel om twee verschillende voorwerpen zal gaan. Zo zie je maar dat je niet altijd kunt vertrouwen op dingen die je duidelijk voelt.

Warna Oosterbaan

Meer: www.nrc.nl/kleinewetenschap