ADHD is bepaald geen modieuze aandoening

Over het algemeen lees ik met veel genoegen de bijdragen van Flip de Kam op zaterdag. Meestal deel ik zijn zakelijke economische analyse. Zo ook die in zijn column `Rugzakleerling slaat gat in rijksbegroting` (NRC Handelsblad, 16 mei). Toch gaat De Kam tekort door de bocht als hij ADHD een modieuze aandoening noemt die meer verband lijkt te houden met ouderlijk falen bij de opvoeding. Sinds ruim een jaar is bij onze zoons (15 en 13) de diagnose ADHD vastgesteld. Door gebruik van medicijnen zijn ze in staat hun schoolwerk op orde te krijgen en te houden en zich te concentreren op hun huiswerk. Ze hebben plezier in school en hun leven. Onze opvoeding is nog steeds hetzelfde. Met zijn suggestie drukt Flip de Kam veel ouders van kinderen met ADHD onterecht het stempel op dat het gedrag van hun kinderen wel te maken zal hebben met de opvoeding. Wetenschap heeft aangetoond dat ADHD een neurologische aandoening is. Dit kan worden bestreden met het toedienen van methylfenidaat. Een hoogleraar zou zich meer moeten verdiepen in materie buiten zijn vakgebied, alvorens er uitspraken over te doen.

Jan Hommes, Delft

    • Jan Hommes