Aanvalsduo schiet Wolfsburg naar titel

VfL Wolfsburg kan vandaag voor het eerst kampioen van Duitsland worden. Het aanvalsduo Grafite en Edin Dzeko scoorde dit seizoen al 51 keer.

Met twaalf balberoeringen in zo’n acht seconden maakte Grafite begin april het doelpunt van het seizoen in de Bundesliga. De 30-jarige aanvaller van VfL Wolfsburg, acht jaar geleden in Brazilië nog verkoper van vuilniszakken, ontving tegen landskampioen Bayern München de bal aan de linkerkant van het veld en zette een van zijn krachtige dribbels in. Soepel ontweek hij verdedigers Andreas Ottl en Christian Lell en doelman Michael Rensing. In het strafschopgebied zette hij de volledige verdediging van Bayern op het verkeerde been met een rake hakbal.

Het mooiste doelpunt sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963, zoals een Duitse televisieverslaggever uitriep, was het vijfde van Wolfsburg bij de 5-1-overwinning die mede het ontslag van trainer Jürgen Klinsmann bij Bayern inluidde. En mochten ‘Die Wölfe’ voor het eerst in de clubgeschiedenis landskampioen worden, zo schreef Frankfurter Allgemeine Zeitung de volgende dag, dan zou het moment voor altijd de titelrace van de club markeren. Vandaag is het zover en kan de koploper op eigen veld de titel behalen tegen verliezend UEFA-Cupfinalist Werder Bremen.

Wolfsburg werd in 1945 opgericht als sportvereniging voor de arbeiders in de Volkswagenstad. De club is nog steeds volledig eigendom van het autoconcern. Met een verloren bekerfinale in 1995 als hoogtepunt is de opmars van Wolfsburg opvallend. De ploeg eindigde in de seizoenen 2005-2006 en 2006-2007 als vijftiende, met onder anderen Nederlandse voetballers als Tommie van der Leegte (NAC), Kevin Hofland (Feyenoord) en Rick Hoogendorp (ADO Den Haag).

Vorig seizoen werd de ploeg echter vijfde, na de komst van trainer en technisch directeur Felix Magath, die eerder met Bayern twee keer landskampioen werd. De voormalig Duits international, die met zijn bijna ouderwets harde trainingsmethoden de bijnaam ‘Saddam’ verwierf, werd in januari 2007 ontslagen bij de Rekordmeister. Magath, bewonderd om de wijze waarop hij zijn spelers kan opzwepen, revancheerde zich in april door bij de 5-1-overwinning in de slotfase doelman Diego Benaglio te wisselen voor reservekeeper André Lenz – een vernedering, vond Bayern-aanvoerder Mark van Bommel. Het was wraak, alleen noemde Magath het niet zo.

Eerder deze week provoceerde de trainer, die na dit seizoen naar Schalke 04 vertrekt, zijn voormalige werkgever opnieuw. Magath liet zich voorafgaand aan de laatste speelronde door een Beierse televisiezender interviewen op het balkon van het stadhuis van München, waar Bayern traditiegetrouw zijn titels met de supporters viert. Franz Beckenbauer, icoon van de club uit München, sprak van een gewaagde actie. „Voor ons is het misschien wel goed, want dit zal de spelers nog meer motiveren.”

Bayern schijnt het balkon niet te hebben geboekt voor dit weekeinde, al kan de nieuwe club van trainer Louis van Gaal – tweede op twee punten achterstand – bij een misstap van Wolfsburg alsnog zijn titel prolongeren. De ploeg speelt op eigen veld tegen VfB Stuttgart, dat derde staat met eveneens twee punten achterstand.

„We moeten ervoor zorgen dat de spelers met beide voeten op de grond blijven staan”, zei Magath voor de wedstrijd tegen Werder Bremen. „We hebben uitstekend gespeeld dit jaar en verdienen de titel als we nog zo’n wedstrijd kunnen spelen. Het komt er op aan de spelers in de komende dagen duidelijk te maken dat het seizoen zaterdag echt is afgelopen. Dat kan met consequente training, maar ook met plezierelementen.”

En ontspannen leek de spelersgroep deze week, met trainingsfoto’s van het lachende spitsenkoppel Grafite en Edin Dzeko in de Duitse dagbladen. Vorig weekeinde nog hielpen de aanvallers Wolfsburg aan de grootste uitoverwinning in de clubgeschiedenis. Hannover 96, de rivaal in de deelstaat Nedersaksen, verloor op eigen veld met 5-0. Grafite (Edinaldo Batista Libano), die pas één keer voor de nationale ploeg speelde, maakte twee doelpunten en is topscorer van de Bundesliga met 26 treffers. De Bosniër Dzeko (23) scoorde ook twee keer en bracht zijn seizoenstotaal op 25 doelpunten. Hij zou in de belangstelling staan van enkele Engelse topclubs.

Een opvallende rol is weggelegd voor middenvelder Zvjezdan Misimovic, net als Dzeko Bosnisch international. Vaak geeft de oud-speler van Bayern de beslissende steekpass na een snelle counter. Ook Grafite wordt in zijn jacht op doelpunten gesteund door een landgenoot, Josué. De Braziliaans international verlengde deze week zijn contract bij Wolfsburg. De Duitse koploper heeft bovendien zijn oog laten vallen op de Japanse middenvelder Keisuke Honda van het gepromoveerde VVV-Venlo. Als opvolger voor Magath zal Wolfsburg naar verwachting Armin Veh aanstellen. Die leidde Stuttgart in het seizoen 2006-2007 naar het landskampioenschap, toen Magath werd ontslagen bij Bayern.

    • Michiel Dekker