Zwaar verlies British Airways

British Airways (BA) heeft vorig jaar het grootste verlies geleden sinds het bedrijf in 1987 werd geprivatiseerd. Uit de cijfers die vandaag bekend werden gemaakt blijkt dat het bedrijf over 2008-2009 een verlies heeft geleden van 375 miljoen pond (425 miljoen euro).

Het vorige boekjaar maakte BA nog een recordwinst van ruim 800 miljoen euro. BA schrijft de slechte cijfers toe aan de economische crisis. Vooral in het vierde kwartaal – de eerste drie maanden van 2009 – werd BA hard getroffen. De omzet daalde met 8,4 procent, wat resulteerde in een operationeel verlies van 350 miljoen euro.

BA zal vanwege het grote verlies dit jaar geen dividend uitkeren, en de bestuurders zullen geen bonussen ontvangen.

„Het aanhoudende karakter van de mondiale crisis heeft ertoe geleid dat dit we te maken hebben met de moeilijkste marktomstandigheden ooit”, zei topman Willie Walsh vandaag op een persconferentie in Londen. Snel uitzicht op verbetering is er volgens Walsh niet. Hij sluit vooralsnog een sanering van British Airways met gedwongen ontslagen uit.

BA staat niet alleen: de hele luchtvaartsector heeft zwaar te lijden onder de economische crisis. Begin deze week maakte marktleider Air France-KLM een nettoverlies bekend van 814 miljoen euro. Lufthansa, de tweede maatschappij in Europa, schreef het afgelopen jaar nog wel zwarte cijfers. Maar de Duitse maatschappij telt het kalenderjaar als boekjaar, waardoor het beeld is vertekend. De goede eerste helft van 2008 telde ten volle mee in de cijfers, terwijl het slechte eerste kwartaal van 2009 juist niet in de cijfers is verwerkt. Begin deze maand bleek dat ook Lufthansa nu in het rood is gekomen: een kwartaalverlies van 256 miljoen euro.