Ziekenhuis roept patiënten terug

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft 796 patiënten teruggeroepen voor controle op besmetting met hepatitis B en C (geelzucht) en het aidsvirus hiv. Ze zijn inwendig onderzocht met endoscopen waarvan niet zeker is of ze goed waren ontsmet, zo heeft het ziekenhuis gisteren bekendgemaakt. Al 110 patiënten hebben zich gemeld.

De kans dat de patiënten zijn besmet is zeer gering, volgens het ziekenhuis. In het schoonmaakapparaat zat te weinig reinigingsvloeistof, maar de endoscopen worden gewassen op 60 graden. De virussen overleven geen temperatuur boven 58 graden, aldus het ziekenhuis. Afgelopen woensdag werd ontdekt dat het schoonmaakapparaat defect was.

Endoscopen worden gebruikt voor inwendig onderzoek aan maag, darm, lever en longen. De opgeroepen patiënten ondergingen zo’n onderzoek tussen 16 oktober 2008 en 20 mei 2009.

Drieduizend andere patiënten die in dezelfde periode zijn onderzocht worden ook geïnformeerd, maar niet opgeroepen omdat ze zijn behandeld op een andere locatie of met een endoscoop die wel goed gereinigd is.

Het vermoeden bestaat dat het defect ontstaan is bij een onderhoudsbeurt op 16 oktober vorig jaar. Momenteel wordt onderzoek verricht naar de exacte oorzaak van het probleem. Als het onderhoudsbedrijf een fout heeft gemaakt, mag dat een claim verwachten van Maasstad Ziekenhuis.

In het verleden zijn vaker patiënten teruggeroepen uit angst voor besmetting. Zo riep het ziekenhuis Bernhoven (Oss, Veghel) in 2007 500 patiënten terug voor onderzoek op hiv en hepatitis. Het ziekenhuis was te snel en slordig met de ingebruikname van desinfecteermachines, oordeelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg.