Voorkeur Radio, televisie en internet

Actualiteiten

EénVandaag. De grote diamantzaken en juweliers melden een flinke terugloop van de diamantverkoop. Maar zijn diamanten niet juist een mooi beleggingsobject? Een reportage met een bezoek aan Costers Diamonds in Amsterdam. Verder een terugblik, met de getroffen bewoners, op de aardbeving een jaar geleden in Sichuan, China. Nog steeds kunnen ouders het graf van hun kinderen niet vinden, waardoor ze niet kunnen rouwen. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Verslag over de zaak-Millecam met Nol Willemsen, haar voormalige partner. Vandaag wordt de eis tegen Jomanda en twee andere verdachten uitgesproken. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova Politiek. Politiek vanuit Dudok in Den Haag. Presentatrice Clairy Polak zit aan tafel met een schrijver uit Hongarije, Jaap Scholten, een ex-wielercoach uit Litouwen, Wim Brauns, een ex-Europarlementariër, Joost Lagendijk, en een Europese lijsttrekker uit België, Derk-Jan Eppink. Thema: waar ligt de grens van Europa? Ned.2, 22.15-23.00u.

Filmjournaal Cannes. Verslag van het filmfestival in Cannes. Gesprekken met sterren en regisseurs, fragmenten uit films. Presentatie Roeland Fernhout. Zie ook weblogs.vpro.nl/cannes. Ned.2, 23.25-0.25u.

Informatief

Een Goede Wereld. Hoe groen ben je? Beau van Erven Dorens en Elsemieke Havenga onderzoeken of duurzaam leven ten koste gaat van comfort. Met Mirjam de Rijk (directeur Natuur & Milieu), Gaya Branderhorst (StoereVrouwen) en sociaal agoog Steven Vromman. Aansluitend (19.45u.) wordt Low impact man uitgezonden, een documentaire over Vromman, die met zijn gezin het milieu zo min mogelijk probeert te belasten. Herh. om 21.30u. Het Gesprek, 19.00-19.45u.

Documentaire

Een klasse apart – vijf jaar later. Deel 6 van een achtdelige serie over de Amsterdamse Kingmaschool, die onderwijs biedt aan verstandelijk gehandicapte kinderen van wie velen opgroeien in achterstandsgezinnen. Vijf jaar geleden volgden de documentairemakers Mascha en Manfred Poppenk enkele leerlingen van de school, hoe gaat het nu met de kinderen? Ned.2, 19.50-20.25u.

Het uur van de wolf: Als ik dans ben ik rijk. Isabela (16) en Irlan (17), twee talentvolle jongeren in de sloppenwijken van Rio de Janeiro, bekwamen zich in klassiek ballet. Afgezien van hun talent en hun passie lijken ze alles tegen te hebben om door te breken in de conservatieve balletwereld. De documentaire volgt Isabela en Irlan in een cruciaal jaar van hun leven. Ned.2, 23.05-23.55u.

Praatprogramma

Vrouw en paard. Vierde aflevering van het discussieprogramma waarin vijf vrouwen met elkaar en met gasten praten over de actualiteit. Vanavond aandacht voor de geschorste homoseksuele leraar op een protestants-christelijke school in Ernst, Gelderland, het invriezen van eicellen zodat vrouwen later zwanger kunnen worden, de claim bij de Bolderkaraffaire, twintig jaar na dato, kinderen en alcohol, Rotterdamse contracten om het uithuwelijken van meisjes te voorkomen en de verslaggeving over het BN’ers-paar Jan Smit en Yolanthe Cabau van Kasbergen. Met o.a. Hanneke Groenteman, Soundos el Ahmadi, Jet Kording en Fidan Ekiz. Ned.2, 21.20-22.00u.

Friday Night with Jonathan Ross. Ross ontvangt de Amerikaanse acteur Martin Sheen, actrice en presentatrice Yvette Fielding, Grace Jones en acteur Scott Maslen. BBC1, 23.35-0.35u.

Amusement

Het programma van Wim van Helzen. Praatprogramma met de Belgische cabaretier als presentator. Vandaag zijn de gasten Koen en Pascal, die opkomen tegen kanker, de politica Ria Decoopman, die blind is, Nathalie en Sophie over de mooiste billen, en acteur Bas Teeken, die een grapje uithaalt. Van Helzen zelf krijgt een medaille. Canvas, 20.40-21.25u.

Amsterdam Comedy Festival. Sfeerverslag met interviews en fragmenten van optredens bij de tweede editie van het Amsterdam Comedy Festival dat zich vandaag en morgen afspeelt in het theater De Melkweg. Met onder anderen Jan Jaap van der Wal en Lenette van Dongen. Ned.3, 0.00-0.30u.

Radio

Legendarisch live: Charlie Daniels Band. Concert van de Charlie Daniels Band, opgenomen op 23-11-1980 op Pinkpop Binnen in Maastricht. Radio 2, 23.05-0.00u.