Vicepremier Biden spreekt zorgen uit tijdens bezoek Bosnië

Sarajevo/Belgrado/Pristina. Het succes van een onafhankelijk Kosovo is een ”prioriteit” van de Amerikaanse regering. Dat zei vicepresident Joe Biden gisteren tegen het Kosovaarse parlement op de laatste dag van zijn driedaagse bezoek aan voormalig Joegoslavië. Woensdag kwam hij aan in Belgrado, waar hij sprak met de Servische president Boris Tadic. Biden kondigde aan dat hij een vernieuwde band wil met Servië. De relatie is ernstig verstoord sinds de VS als een van de eerste landen vorig jaar februari de onafhankelijkheid van Kosovo erkenden. In het Bosnische parlement in Sarajevo zei Biden dinsdag dat de landen van voormalig Joegoslavië thuishoren in de Europese Unie. De VS willen hen daarbij helpen, maar dan moeten ze het gewelddadige verleden achter zich laten, aldus Biden.